Studenţi români, pe banii spaniolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea ridicată a burselor oferite de Ministerul de Educaţie spaniol, cât şi cele oferite de Guvernul Catalan, fac din universităţiile publice catalane o alegere profitabilă pentru studiile

Valoarea ridicată a burselor oferite de Ministerul de Educaţie spaniol, cât şi cele oferite de Guvernul Catalan, fac din universităţiile publice catalane o alegere profitabilă pentru studiile de doctorat.

Un caz aparte este departamentul de cercetare în Lingvistica Matematică din cadrul Universităţii "Rovira i Virgili", Tarragona. Din cei 30 de doctoranzi, opt sunt români, bursieri. Bursele oferite sunt pe o perioadă de patru ani, iar în fiecare an se reînoieşte pe baza unui raport de activitate. O astfel de bursă poate depăşi 1.100 de euro lunar.

Admiterea se face pe baza unor criterii riguroase

Mihai a obţinut bursa de la Ministerul de Educaţie spaniol după o selecţie dură. "Au contat CV-urile candidatului, al profesorului care m-a susţinut şi al departamentului din care aplicam. În plus, a mai contat şi proiectul de teză pe care l-am propus", povesteşte Mihai.

În cazul Mădălinei, la selecţia finală pentru accederea la bursa Guvernului Catalan au fost definitorii rezultatele foarte bune obţinute la Universitatea din Bucureşti.

După finalizarea anilor de bursă, beneficiarii nu sunt obligaţi să rămână în Spania. "Nu pun nici o condiţie de a lucra pentru ei", spune Mihai.

Nici bursierii Guvernului Catalan nu sunt îngrădiţi. Lor li se oferă chiar un bonus de 3.000 de euro pentru redactarea tezei de doctorat în catalană.

Spania devine astfel un centru de formare al studenţilor români, oferind posibilitatea de a pune în practică cunoştinţele acumulate în ţară şi de a beneficia de siguranţa financiară atât de importantă în desfăşurarea unei vieţi active în cercetare.

Realizări personale şi profesionale

Pentru Mihai, calitatea de bursier al statului spaniol i-a adus foarte multe realizări personale şi profesionale. "Am avut posibilitatea de a călători şi a studia în alte universităţi ale lumii: Universitatea Cambridge din Marea Britanie, un Centru de Cercetare Microsoft din Italia, sau Universitatea Waseda din Japonia". Şi pentru Mădălina cei trei ani au fost plini: două stagii de cercetare în Franta, la compania "Xerox".

"Un fost profesor mi-a dat ideea să mă înscriu în grupul de la Tarragona, şi cum subiectul mă interesa în mod deosebit, am aplicat, am fost admisă şi am venit în Spania" îşi aminteşte Mădălina. Nici cazul lui Mihai nu e diferit: "aflasem de formarea unui program de doctorat unic în lume pe Limbaje Formale şi m-au atras numele şi prestigiul profesorilor din şcoala de doctorat."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite