Student cu cheltuieli de 560 de euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Student cu cheltuieli  de 560 de euro pe lună
Student cu cheltuieli de 560 de euro pe lună

Luna viitoare începe admiterea la facultăţile iberice. Românii care vor să studieze aici se pot înscrie pe baza diplomei de bacalaureat obţinute în ţară, la finalul clasei a XII-a.Cheltuielile lunare ale unui student sunt de câteva sute de euro, avantajaţi fiind cei care obţin burse care le acoperă o parte importantă a necesităţilor.

Citiţi şi:
Student în Spania cu diploma de bacalaureat din România

De anul trecut, românii nu mai sunt obligaţi să susţină examen de admitere pentru a studia la o universitate din Spania. Cei care au terminat liceul în România sunt nevoiţi să-şi echivaleze diploma de bacalaureat.

Cu aceasta trebuie să se prezinte la Ministerul Educaţiei spaniol sau la Universitatea Naţională de Educaţie la Distanţă, de unde vor primi un certificat, echivalentul diplomei spaniole de bac, cu care se pot înscrie la orice universitate.

Elevii care au terminat liceul în Spania susţin examenul de bacalaureat şi, în plus, dau un alt examen, numit selectividad, pentru a se putea înscrie la universitate.

3.375 de euro pentru şase luni

Din septembrie 2008 şi până în februarie 2009, Sandra Păduraru (21 de ani), din Bucureşti, a studiat la Universitatea Politehnică din Cartagena. Fata, studentă la Academia de Studii Economice-Facultatea de Comerţ din România, a aplicat pentru o bursă Erasmus în Spania şi a reuşit să o obţină.

Ajutor suplimentar de la părinţi

Pe lângă bursa în valoare de 2.175 de euro, Sandra a beneficiat şi de ajutor suplimentar de la părinţi, în valoare de aproximativ 200 de euro pe lună. Fata a redus considerabil din cheltuielile lunare pentru că a împărţit cazarea cu cinci colege de facultate.

În total, suma lunară de care a dispus tânăra, pe perioada studenţiei în Spania, a fost de aproximativ 560 de euro, bani din care a plătit şcolarizarea, manualele, cazarea, întreţinerea, transportul şi hrana. Ea a putut vizita, alături de prietenii săi, câteva dintre oraşele importante ale Spaniei: Madrid, Valencia şi Granada.

Comparând sistemul de învăţământ spaniol cu cel românesc, Sandra spune că s-a confirmat ceea ce a auzit de mai multe ori şi anume că la spanioli este mult mai uşor. ”Comunicarea cu profesorul este mai lejeră la ei, dar acest lucru poate fi şi un impediment. Aveam senzaţia că sunt încă la liceu, toată lumea vorbea cu toată lumea, iar profesorul nu se impunea în faţa studenţilor”.

Stagiul Erasmus, bonus la angajare

image

Întoarsă acasă, Sandra a susţinut examenul de licenţă în luna iulie 2009. Lucrarea sa, “Promovarea şi dezvoltarea turismului sportiv montan”, a avut ca parte practică o paralelă între Spania şi România.

”M-au ajutat foarte mult materialele pe care le-am adunat în timpul în care am stat la Cartagena”, spune proaspăta licenţiată. Perioada petrecută pe meleagurile iberice a ajutat-o să obţină un loc de muncă bun în România, la compania Hewlett-Packard, unde este responsabilul pentru Spania al departamentului său. 

”Cred că nivelul avansat al cunoştinţelor de spaniolă pe care l-am dobândit ca urmare a stagiului Erasmus, precum şi cunoaşterea culturii spaniole au contribuit la alegerea mea pentru acest post”, spune Sandra.

image

Programul constă în schimbul de studenţi între ţări, iar bursa mi-a acoperit doar şcolarizarea, cazarea şi masa.

image


Sandra Păduraru
fost bursier

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite