Străinii nu au garanţia unui proces corect în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile administrative ale Ministerului de Interne spaniol au angajat firme de traducere care oferă personal necalificat ca translatori în procesele în care sunt implicaţi străinii. De

Serviciile administrative ale Ministerului de Interne spaniol au angajat firme de traducere care oferă personal necalificat ca translatori în procesele în care sunt implicaţi străinii. De multe ori, aceste firme convoacă interpreţi care nu cunosc limba acuzatului sau a martorului.

Cotidinul Publico relevă declaraţiile a doi translatori, colaboratori ai firmelor angajate de Ministerul de Interne spaniol."Mi-au cerut să fiu interpret într-un proces în care ar fi trebuit, conform solicitării patroanei firmei de traduceri la care lucram, să ştiu .

I-am explicat că această limbă nu există", afirmă Boris Matijas, fost angajat al firmei care deserveşte tribunalul din Barcelona. Audrius Stasiulaitis, cetăţean lituanian, colaborator al firmei de traduceri angajate de minister pentru Madrid, susţine că de câteva ori a fost chemat ca translator la procese, deşi nu cunoştea limbile pentru care fusese solicitat, română sau germană.

Gabriel Perez Castillo, responsabilul pe probleme de justiţie în cadrul CSIT Union Profesional, critică lipsa de profesionalism, admiţând că această situaţie este des întâlnită în tribunalele din Madrid. Se pare că reducerea costurilor este principala problemă în angajarea personalului calificat.

"Până în 2007, translatorii erau plătiţi cu 60 de euro pe oră, iar acum guvernul achită 45 de euro firmei de traducere, din care doar 10 revin angajatului", precizează Gabriel Perez Castillo. În Girona, Asociaţia traducătorilor şi translatorilor a depus o plângere pentru rezolvarea problemelor de interpretare în cadrul proceselor.

Cesar Perez, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Muncitorilor CCOO, susţine că privatizarea sectorului de traduceri pentru Ministerul de Interne asigură reducerea costurilor dar implică şi scăderea calităţii muncii prestate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite