Staţiune de miliarde pustiită de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recesiunea a blocat construirea marelui proiect Marina D’Or. Criza economică i-a obligat pe dezvoltatorii celui mai mare complex turistic din Europa să concedieze 1. 214 angajaţi, majoritatea muncitori români în construcţii.

Liniştea s-a aşezat peste Complexul balnear Marina D’Or, de lângă oraşul Oropesa del Mar, din provincia Castellon, altădată animat de vocile sutelor de români angajaţi aici. Construcţiile din oraşul de vacanţă au rămas în paragină.

După 14 ani în care au fost ridicate hoteluri luxoase şi mii de apartamente, criza economică i-a obligat pe dezvoltatorii imobiliari să renunţe la angajaţi, iar mulţi muncitori au fost concediaţi.  În total, Marina D’Or a renunţat la serviciile a 1.214 persoane, din care 90% români, angajaţi în construcţii sau hoteluri.

Investiţii de şase miliarde de euro

Fondatorul grupului Marina D’Or, Jesus Ger, promitea o investiţie de aproximativ şase miliarde de euro şi 6.000 de locuri de muncă, însă planurile sale s-au prăbuşit odată cu apariţia crizei economice.

Vânzările grupului au scăzut cu peste 70%, de la o medie de 1.500-1.800 de locuinţe pe an la mai puţin de 400. Au fost cumpărate doar 11.500 de apartamente, iar proiectul Marina D’Or Golf a fost abandonat.

Complexul trebuia să ocupe 20.000 de metri pătraţi, cu trei câmpuri de golf, 48.000 de locuinţe, un complex balnear cu apă marină, hoteluri şi o pistă de schi cu zăpadă artificială. Hotelul Acuario urma să fie construit pe un recif din piatră vulcanică, în jurul căruia ar fi înotat 12.000 de specii de peşti.

Nici restaurantele nu mai au clienţi

În Marina D’Or, criza a afectat nu doar construcţiile, ci şi turismul. De la restaurante până la proprietarii de chioşcuri de ziare, toţi se plâng de numărul mic de clienţi.

„Acum doi ani, în această perioadă, dădeam câte 400 de meniuri pe zi. Acum, într-o duminică, nu ajungem nici la 50 de persoane“, spune Alina Miron, 27 de ani, ospătar într-unul din restaurantele din Marina D’Or.

Proiectul imobiliar în cifre

-Investiţii totale planificate: 6 miliarde de euro.
-Apartamente construite şi vândute: 11.500.
-Angajaţi: 2.800 de persoane.
-Agenţii imobiliare: 35.
-Capacitate hoteluri: 7.000 de persoane.
-Apartamente plănuite să se construiască: 48.000.
-Apartamente construite: 15.000.
-Număr de locuitori în proiect: 220.000 de locuitori.

11.500 de apartamente au fost vândute până acum în oraşul de vacanţă Marina D’Or.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite