Speriaţi de majorarea preţurilor la alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe familii de români susţin că vieţile lor s-au schimbat în rău în ultimii doi ani. Numărul orelor suplimentare la serviciu s-a redus, mâncarea s-a scumpit, iar compatrioţii se văd nevoiţi să renunţe la micile lor tabieturi de zi cu zi, cum ar fi o gustare în oraş.

Înainte de recesiunea financiară, salariul soţului Silviei Sâmpălean (39 de ani), şofer de camion, depăşea 2.500 de euro. Cursele taxate la kilometri parcurşi erau un avantaj pentru bărbat, cu doi ani în urmă. Acum comenzile sunt mai rare, iar kilometrii parcurşi tot mai puţini.

"Am învăţat să cumpăr de la piaţa centrală, unde un kilogram de cartofi costă 50 de eurocenţi şi unde pot lua kilogramul de carne de porc cu 3,50 euro", mărturiseşte Silvia.


Radu Tănase (56 de ani) este pensionar pe caz de boală şi locuieşte la Castellon, alături de copii. „Înainte erau preţuri mai mici şi mereu luam cel mai scump detergent, conta doar să fie foarte bun. Acum nu ne mai permitem", adaugă bărbatul.


Venituri mai mici


„Avem un loc de muncă sigur, însă veniturile nu mai sunt ca înainte de criză", spun Alin şi Alina Mariş, originari din Arad. În urmă cu doi ani, orele suplimentare muncite la serviciu le aduceau 600 de euro pe lună în plus faţă de salarii. În prezent, românii nu mai stau peste program şi nu mai câştigă niciun euro în plus, pentru că patronii nu le-au mai dat voie.


Alţi români au fost nevoiţi să facă economii la cheltuielile zilnice. Mihaela Muraru (29 de ani) şi soţul ei sunt fumători. Pentru că preţul unui pachet de ţigări depăşeşte deja trei euro, familia a decis să cumpere un aparat special şi să fabrice ţigaretele manual, în casă, economisind astfel zeci de euro lunar.

image


Există şi cazuri de români care nu au avut de suferit din cauza crizei. Adela (39 de ani) şi Florin Puşcaşu (40 de ani), din Cluj, au sosit în Spania în urmă cu şapte ani. Bărbatul a lucrat în construcţii, dar anul trecut şi-a pierdut serviciul. El s-a reangajat ca mecanic auto, pe bani mai puţini. Femeia şi-a păstrat slujba de menajeră, ba chiar lucrează mai mult. „Pe noi, criza nu ne-a afectat. Muncesc multe ore, dar veniturile sunt mai mari şi ne permitem mici capricii", susţine Adela.

Cheltuieli mai mari

Criza economică a afectat puternic Spania în ultimii doi ani, când au intrat în şomaj peste patru milioane de persoane, iar numeroase firme au dat faliment.

Preţurile produselor au crescut semnificativ în ultimii doi ani. O pâine a ajuns de la 30 de eurocenţi la 60, un litru de benzină costă 1,10 euro, faţă de 0,75, un pachet de ţigări se vinde cu 3,5 euro, faţă de 2,5, iar preţul unei ceşti de cafea a ajuns la 1,5 euro, de la 90 de eurocenţi. Un kilogram de carne de porc costa 3,5 euro, iar acum preţul este de 5,5 euro; un litru de lapte se vinde cu 0,5 eurocenţi, iar acum e 1 euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite