Sparanghelul a salvat un sat de criza mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sparanghelul a salvat un sat de criza mondială
Sparanghelul a salvat un sat de criza mondială

În micuţa localitate spaniolă Torre del Burgo, din provincia Guadalajara, peste jumătate din locuitori sunt străini. Cei mai numeroşi sunt românii şi bulgarii care lucrează în agricultură, la cules de sparanghel.

„În prezent, niciun locuitor nu este în şomaj. Toţi lucrează la culesul sparanghelului, o delicatesă foarte apreciată în Spania. În timpul perioadei de culegere a acestei legume, între martie şi iunie, numărul locuitorilor se dublează, datorită sosirii imigranţilor care lucrează în agricultură“, explică Juan Ramón Urbina, primarul din Torre del Burgo.

„Nu există probleme de convieţuire în această localitate cu aproximativ 160 de locuitori permanenţi. La început, majoritatea imigranţilor locuiau împreună, în grupuri. Acum, fiecare s-a acomodat la viaţa de aici şi face parte din comunitatea noastră. Imigranţii nu se întâlnesc doar cu conaţionalii lor, ci participă şi la sărbătorile locale“, adaugă Juan Ramón Urbina.

Conform declaraţiilor acestuia, în urmă cu doi ani, localitatea pe care o conduce era pe primul loc în Spania în ceea ce priveşte numărul străinilor raportat la cel al localnicilor.

În ciuda crizei economice şi a faptului că locurile de muncă sunt destul de greu de găsit, la culesul sparanghelului participă numai cetăţeni străini. „Spaniolii preferă să lucreze în alte domenii. Unii au propriile magazine sau baruri, iar alţii fac naveta la oraş“, încheie primarul.

O legumă considerată delicatesă

Sparanghelul este o legumă rară, scumpă şi este considerat o delicatesă. Reţetele pe bază de sparanghel sunt rafinate pentru a pune în valoare gustul legumei. Lăstarii albi sunt gustoşi şi bogaţi în elemente nutritive. Din aceştia se prepară supe sau sosuri. Lăstarii verzi se prepară la grătar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite