Spaniolii pleacă la culesul viilor francezilor, strugurii spanioli riscă să rămână neculeşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii nu mai pot veni la culesul viilor din Spania fără permis de muncă, iar spaniolii preferă să plece în Franţa să culeagă struguri, pe salarii mult mai mari. În acest timp, viticultorii spanioli sunt disperaţi că rămân cu strugurii pe câmp.

În timp ce românii, principala forţă de muncă la culesul viilor din Spania vor fi nevoiţi să obţină, din acest an, un permis de muncă, agricultorii spanioli se plâng că cei care ar trebui, conform măsurii Guvernului, să-i înlocuiască pe aceştia se duc la muncă în Franţa, unde sunt mai bine plătiţi. Astfel, sindicatul UGT a dezvăluit astăzi că 14.500 de spanioli vor lucra, în această toamnă, la culesul viilor din statul vecin, iar mare parte dintre aceştia vor rămâne şi după terminarea culesului strugurilor, pentru campaniile de colectare a fructelor de toamnă.

Cel puţin în agricultură, restricţia la muncă impusă românilor mai mult încurcă decât ajută

Acestea au fost cuvintele secretarului general al Fitag, Antonio Deusa, care a subliniat că aceşti muncitori provin în principal din Andaluzia şi vor pleca spre Franţa la finalul lunii august, pentru o campanie de circa o lună la culesul viilor, deşi mulţi vor rămâne în statul vecin şi pentru colectarea fructelor de toamnă, scrie ABC.

Guvernul Spaniei a decis să dea o mână de ajutor şomerilor spanioli, eliminându-le "concurenţa" de pe piaţa muncii. Sau cel puţin o parte a ei: cetăţenii români. Cu toate acestea, şomerii din Spania preferă să plece la muncă, la rândul lor, în străinătate, decât să profite de mâna întinsă a Guvernului, la fel cum o fac în fiecare an. În acest timp, însă, viile din Spania riscă să rămână neculese, căci nu se găsesc "doritori".

14.500 de spanioli pleacă la cules în Franţa

Concret, din aceşti 14.500 de muncitori sezonieri, 10.400 vor veni din Andaluzia (peste 70%), 1.200 din Comunitatea Valenciană, 600 din Murcia şi Castilla-La Mancha, iar restul de 1.700 din celelalte comunităţi autonome.

Astfel, forţa de muncă spaniolă presupune 36% din totalul sezonierilor din viile franceze, care ajunge la 40.000 de muncitori. Numărul spaniolilor ar fi fost şi mai mare, dacă nu s-ar fi ocupat în totalitate locurile.

Organizaţia sindicală a reamintit că Salariul Minim Interporefesional de Creştere (SMIC) pentru această campanie este de 9 euro pe oră, ceea ce presupune un salariu de bază lunar de 1.365 de euro (151,67 ore pe lună), deşi nu a dorit să dezvăluie salariile finale pe care le primesc, în medie, sezonierii din Franţa, pentru "a nu genera un exod spre ţara vecină".

"Salariile din Franţa ar fi de neimaginat în Spania"

Potrivit secretarului Politicii Sociale şi Egalităţii al FITAG, Jesus Ascasuso, culegătorii viilor din Franţa primesc 9 euro pe oră, ceea ce presupune o mare diferenţă faţă de cei 6,20 euro pe oră plătiţi în Spania, pe lângă alte beneficii primite de sezonieri în statul vecin, cum ar fi plata vacanţelor cu 10% din salariul brut sau ajutoarele familiale.

La toate acestea se adaugă că săptămâna de muncă în statul francez este de 35 de ore pe săptămâână, iar orele extra se plătesc cu 25% în plus, până la 43 de ore pe săptămână şi cu 50% în plus peste cele 43 de ore. "Astfel se ajunge la salarii de neimaginat în Spania", a spus Acasuso.

Mai mult, deplasarea spaniolilor în statul vecin se face cu transport şi cazare gratuite, plătite de compania angajatoare.

Vezi pe adevarul.es ce se va întâmpla cu viile spaniolilor

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite