Spaniolii din Granada: „Ne-am săturat de români!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii unui cartier din Granada au afișat pe balcoanele apartamentelor pancarte cu sloganuri împotriva românilor care locuiesc în zonă. Este vorba despre un grup de 40 de români de etnie rromă care tulbură liniștea cartierului. Românii neagă acuzațiile.

Sătui de gălăgia pe care o fac românii și de gunoiul menajer care rămâne în urma lor, locatarii unui bloc dintr-un cartier din Granada protestează: mai multe pancarte afișate pe balcoanele apartamentelor anunță primăria că trebuie luate măsuri deoarece ţiganii nu respectă regulile comunității.

Conform informațiilor oferite de către președintele Asociației de Locatari din cartierul Chana, din Granada, Jose Fernandez Ocaña, este vorba despre un grup de români de etnie rromă care anul trecut trăia în cocioabe. Pentru a le oferi șansa de a locui în condiţii decente, primăria orașului l-a ajutat să-și închirieze un apartament, plătindu-i o parte din cheltuieli.

Astfel, edilii locali și-au asumat responsabilitatea și au promis proprietarului apartamentului că, o dată pe săptămână, un asistent social va vizita rromii pentru a-i ajuta să se integreze în cartier. Apartamentul de la numărul șapte de pe strada Moncada din cartierul Chana a fost închiriat unei familii formată din patru persoane. Însă, aici locuiesc în prezent aproximativ 40 de persoane, după cum afirmă vecinii.

„Oamenii au ajuns la limita răbdării. Am încercat prin toate mijloacele să aplanăm conflictul, dar comportamentul ţiganilor români nu s-a schimbat, iar locatarii, majoritatea în vârstă de 60-70 de ani, spun că nu mai pot conviețui cu ei. Certurile, mizeria și faptul că își fac nevoile în stradă sunt pe care vecinii nu le mai pot tolera. Trebuie luate măsuri”, completează Jose Fernandez Ocaña, președintele Asociaței de Locatari din cartierul Chana.

Nemulțumirile vecinilor dovedesc eșecul proiectului

„Acești români nu sunt pregătiți să trăiască într-o țară civilizată. Nici când am fost la medic nu am putut scăpa de ei: sunt peste tot. Nu se integrează și distrug tot ce îi înconjoară. Ne-am săturat de ei. Vrem să plece! Nu mă interesează care este etnia lor, pentru noi sunt români”, a declarat pentru Adevărul, Jose Fernandez Jimenez, un vecin care locuiește pe aceeași stradă, la numărul opt.

„Nu vom pleca nicăieri! Nu am făcut nimic rău, iar vecinii mint!”

Familia de români de etnie rromă pe care vecinii vor să o alunge din bloc neagă acuzațiile vecinilor.Într-un interviu acordat ziarului „Granada Hoy”, Laioș Rostaș, capul familiei, a declarat: „Nu înțeleg de ce vecinii spun aceste lucruri urâte despre noi. Ne acuză că facem scandal și mizerie, că ne facem nevoile pe stradă, dar mint. E adevărat că uneori ne vizitează rudele, dar niciodată nu am fost 40 de persoane”.

Reprezentanții primăriei nu au vrut să facă niciun comentariu pe această temă. În cursul zilei de joi, 26 martie, membrii Asociației de Locatari din Chana se vor întâlni cu edilii locali pentru a găsi o soluție la problema locatarilor din blocul de pe strada Moncada, din Granada.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite