Spania:Numărul muncitorilor români a crescut cu peste 20% în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

· Statisticile furnizate de către sistemul de asigurări sociale spaniol arată că faţă de anul 2006 numărul muncitorilor români a crescut cu peste 20%, adică de la 171.401 la

·

Statisticile furnizate de către sistemul de asigurări sociale spaniol arată că faţă de anul 2006 numărul muncitorilor români a crescut cu peste 20%, adică de la 171.401 la fínele lui 2006 au ajuns la peste 215.000 în numai zece luni. În acest răstimp numărul muncitorilor marocani a crescut cu doar 3%, iar latinoamericanii au avut o sensibilă creştere de 1,18%.

Dintre cei 19,4 milioane de cotizanţi la sistemul de asigurări sociale spaniol, 2.03 milioane sunt străini, ceea ce reprezintă peste 10% din totalul forţei de muncă din Spania. Lucrul cel mai important e că ritmul de creştere al imigranţilor cotizanţi este de 8,37%, faţă de numai 2,7% al spaniolilor, ceea ce înseamnă că în timp ce este contractat un spaniol sunt contractaţi alţi 3 imigranţi.

Statisticile susţin aceeaşi creştere a străinilor din ultimii ani, care intră pe piata muncii spaniole. S-a modificat însă procentajul străinilor în funcţie de naţionalitate. Schimbarea majoră constă în creşterea numărului muncitorilor români, şi într-o mai mică măsura a celor bulgari. În schimb, numărul muncitorilor cotizanţi din ţările Americii Latine care ocupau prímele locuri este în stagnare sau chiar în scădere.

Situatia românilor se explică prin intrarea României în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. În urmă cu o lună numărul imigranţilor români în Spania a depăşit jumătate de milion (505.670), aşa cum au informat surse din Ministerul de Interne spaniol. Desi există un moratoriu de doi ani semnat între Guvernul spaniol, sindicate şi patronate întotdeauna există o modalitate de a "păcăli" legea. Românii şi-au găsit colacul de salvare.

O nişă în sistem: se fac persoane fizice autorizate şi astfel cotizează legal la sistemul de asigurări sociale spaniol şi pot fi angajaţi de oricine. Dacă la sfârşitul anului trecut erau doar 1400 de români care munceau pe cont propriu, în decurs de mai puţin de un an această cifră a depasit 32.000, cel mai mare număr în comparaţie cu restul străinilor din Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite