Spania: Peste o sută de firme româneşti în Castellon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compatrioţii din Spania şi-au deschis afaceri în diverse domenii. Românii de la Plana au ajutat la dezvoltarea economiei locale atât ca muncitori, cât şi ca investitori.

Începând cu anul 2000, în Castellon de la Plana, oraş în care compatrioţii noştri erau din ce în ce mai numeroşi, au aparut şi primele magazine cu specific românesc.

Primul restaurant românesc din Spania a fost deschis acum nouă ani, în Castellon. „L-am numit Bucureşti. A fost primul loc în care românii se puteau întâlni la o cafea şi îşi puteau povesti peripeţiile prin care treceau.

Vorbeam despre ce se întâmpla în ţară, despre ce mai era nou în legile pentru străini, despre locuri de muncă. În fiecare seară aveam peste 50 de clienţi.

Doar la noi puteau mânca mici şi puteau asculta muzică populară românească”, îşi aminteşte Simona Marilena (35 de ani), patroana restaurantului.

„Primele lucruri cerute de români au fost ziare“

Familia Filip a poposit pe meleaguri spaniole acum opt ani. După un timp de la sosirea la Castellon, Ioan şi Lenuţa s‑au ambiţionat să se lanseze în afaceri. „Aduceam din România ziare şi reviste. Acestea au fost primele lucruri cerute de români. Apoi, primul produs alimentar cerut a fost mălaiul. Acum opt ani, românii plăteau chiar şi doi euro pe kilogram”, spune Ioan.

În prezent, firma familiei Filip vinde câte un tir de mălai pe lună. În prezent, au cel mai mare depozit alimentar românesc din Spania şi deţin peste 15 magazine alimentare. “Acum, cel mai cerut produs este pasta de mici, din care vindem câte o tonă pe săptămână”, spune patronul român.

În centrul oraşului Castellon, Asociaţia Imigranţilor din Ţările de Est (AIPE) a inaugurat, la 1 Decembrie 2007, brutăria românească Cuptorul Bunicilor. „Vrem să ne aducem aminte de copilărie, de ţara natală, de covrigul pe care-l mâncam la porţile şcolii. Nu trebuie să pierdem tradiţiile, cultura şi obiceiurile noastre şi vrem să recuperăm reţete vechi, pentru a le face cunoscute”, explică Angela Placsintar, preşedinta AIPE.

Peisajul afacerilor româneşti din Castellon a fost completat cu agenţia de turism Oniro Viajes. Ioana Ioniţă (46 de ani) a venit în Spania acum 10 ani, împreună cu cele două fiice. În noiembrie 2005 a inaugurat o agenţie de turism. „Ştiam că românii nu au timp de călătorii scurte în timpul anului şi astfel am deschis o agenţie care să ofere servicii şi spaniolilor. În schimb, vara, majoritatea clienţilor sunt români care-şi petrec vacanţele în ţară”, spune patroana. 

Afacerişti veniţi din ţară

Miile de români din Castellon, care se întorceau vara acasă dispuşi să cheltuiască o mare parte din banii câştigaţi într-un an, au lăsat imaginea unei comunităţi prospere. În scurt timp, au apărut în Castellon şi investitorii din România care ofereau servicii şi produse pentru români.

Medicul stomatolog Bogdan Costache (36 de ani) şi-a luat inima în dinţi şi s-a hotărât, acum 13 luni, să facă o investiţie peste hotare.„M-am orientat spre Castellon, deoarece aveam foarte mulţi clienţi care veneau vara în ţară, special pentru a-şi repara dantura. Am legat şi prietenii cu unii dintre ei, persoane care m‑au ajutat să pun bazele unui cabinet stomatologic aici. Faptul că este una dintre ţările cu cel mai mare număr de români rezidenţi a fost alt motiv pentru care am ales Spania pentru lansarea mea în afaceri peste hotare”, spune Bogdan Costache.

Loc de întâlnire pentru compatrioţi

La sfârşitul săptămânii, la Puerta del Sol discoteca Office îşi deschide porţile pentru români. Dan Uţa, unul dintre asociaţi, a fost cel care l-a convins pe patronul spaniol să deschidă această discotecă special pentru români. În fiecare weekend, 1.500 de români, în special tineri, îşi petrec timpul liber la Office.

Andrei şi Cristina Galea, ambii de 23 de ani, reprezintă cea de-a doua generaţie de români întreprinzători din Castellon. Acum opt ani, şi-au urmat părinţii, care au decis să emigreze în oraşul mediteranean. Au terminat studiile aici, iar acum deţin două frizerii, un salon de înfrumuseţare şi o florărie. Cei doi susţin că „şi-au văzut visul împlinit”. 

image

Nu ne afectează criza deoarece românii merg la grătare şi gătesc mâncărurile româneşti.

image


 Dumitru Ştefanovici
patron carmangerie

Poşta Română şi-a deschis sucursală

Recent, Poşta Română a deschis o filială în „mica Românie din Castellon“. Sucursala din Castellon oferă servicii de transfer de bani, de mesagerie, de vânzări de ziare, reviste, integrame, felicitări, cărţi poştale, abonamente tv, muzică şi filme româneşti. Potrivit sondajelor BNR, mare parte (30%-40%) din banii care vin în România de la românii care lucrează în străinătate sunt folosiţi pentru plata diverselor facturi sau rate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite