A scăzut numărul românilor în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compatrioţii noştri din Peninsulă nu mai reprezintă, de anul acesta, cea mai mare comunitate de străini. Marocanii i-au depăşit. Conaţionalii noştri nu se întorc în ţară atraşi de ajutoarele acordate de Guvern, ci din cauza crizei economice, sunt de părere preşedinţii asociaţiilor de români din Spania.

Oficial, în Spania, locuiesc în acest moment 675.481 de români, ceea ce clasează comunitatea românească pe locul al doilea în topul celor mai numeroşi străini din Spania, după marocani.

Astfel, ultimele date oferite de Ministerul Muncii din Spania arată că numărul românilor a scăzut cu aproximativ 6 procente faţă de anul trecut, singura scădere înregistrată din 2004 până în prezent. În ultimii cinci ani, numărul românilor din Spania a crescut în mod constant.

Conform datelor oferite de autorităţile spaniole, comunitatea românească a crescut cu 52,45% în 2004, când erau înregistrate 80.000 de persoane cu autorizaţie de rezidenţă, cu 130,45% în 2005 şi cu 9,99% în 2006. La sfârşitul anului 2007, în Spania locuiau 603.000 de români cu acte în regulă.

În cursul anului 2008, numărul românilor a crescut cu 19% faţă de 2007, în luna decembrie fiind înregistraţi la primăriile spaniole 718.844 de cetăţeni proveniţi din ţara noastră.

Criza economică a trimis emigranţii acasă

Preşedinţii asociaţiilor de români din Spania cred că, deşi Guvernul României a lansat programe de întoarcere a concetăţenilor acasă, nu acesta este motivul pentru care românii au venit în ţară. Miguel Fonda Ştefănescu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Spania (FARE), crede că „este vorba despre o reacţie la criza economică din Spania, iar cei 6% din totalul românilor care s-au întors în ţară reprezintă o cifră mică. De asemenea, nu se ştie dacă decizia lor este una definitivă“.

image

Preşedinta Asociaţiei Imigranţilor din Ţările de Est, Angela Placsintar, spune că „aceste date nu sunt reale. În fiecare zi, sute de români pleacă acasă, dar în scurt timp se întorc în Spania. Cunosc multe cazuri în care românii au plecat
plini de speranţe în ţară, dar s-au întors sărăciţi de bani şi disperaţi“.

La ora actuală se încearcă găsirea unei soluţii pentru a ieşi din această situaţie. „O variantă ar fi semnarea unor acorduri între cele două ţări, prin care românii să poată încheia un contract de muncă în România, încă înainte de a părăsi Spania”, completează Angela Placsintar.

Gheorghe Savu, originar din Gherla, judeţul Cluj, a hotărât, în urmă cu trei luni, să se întoarcă în România. „Am vândut tot ce aveam în Spania şi am plecat acasă. Atât eu, cât şi soţia, am locuit timp de opt ani în Castellon, iar când am rămas fără lucru, am zis că poate în România am avea mai multe şanse. Am şi găsit de lucru, dar pentru un salariu de 200 de euro pe lună“, spune românul. Acesta recunoaşte că nu doar salariul mic l-a determinat să se întoarcă în Spania, ci şi faptul că nu se putea reacomoda în propria ţară.

 18% este rata şomajului în Spania, cea mai mare din Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite