În Spania, românii şi-au făcut biserică la parterul unui bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa altui sediu, Parohia Ortodoxă oficiază slujbele într-un fost depozit de mobilă. Pentru că biserica ortodoxă din Castellon nu dispune de un spaţiu adecvat, Slujba de Înviere se va ţine, anul acesta, într-o piaţă de la marginea oraşului. Click aici pentru FOTOGALERIE.

În zilele de sărbătoare, peste 400 de români din provincia Castellon se adună la Parohia Ortodoxã „Sfântul Nicolae“. Aceasta se aflã la parterul unui bloc din centrul oraşului Castellon şi are o suprafaţã de 240 de metri pãtraţi. „Chiria ne costă 1.400 de euro, iar pentru amenajarea interiorului am plătit peste 5.000 de euro. O parte din bani i-am adunat de la credincioşi, iar restul provin din economiile mele”, spune Adrian Nicodim, preotul parohiei.

Adrian Nicodim Arsenie (44 de ani), originar din oraşul Adjud, a venit la Madrid în anul 1998, cu o bursã de studii. Ulterior, s-a mutat la Castellon. Aici a înfiinţat, în octombrie 2001, Parohia Ortodoxă „Sfântul Nicolae“. „Toate cele trebuincioase realizãrii cultului liturgic au fost aduse din România. Avem 10 rânduri de veşminte, dintre care patru sunt donate de către enoriaşi. Un rând de haine preoţeşti costă 600 de euro”, explică el.

Pentru a putea plãti toate cheltuielile parohiei, s-a stabilit o taxă de 15 euro, pe care trebuie să o plătească fiecare familie de credincioşi. La aceasta se adaugă banii strânşi din donaţii, nunţi şi botezuri.

Noua biserică va costa două milioane de euro

În urmã cu doi ani, vãzând cã spaţiul din Castellon a devenit neîncãpãtor, parohia a cumpãrat o fostă livadă de portocali de 1,5 hectare, la marginea oraşului Castellon. „Terenul a costat 367.000 de euro, bani donaţi de români şi de firme spaniole.

image

Sute de persoane participă în fiecare duminică la slujbele din biserica „Sfântul Nicolae“

Aici vrem sã construim un complex ortodox român care să cuprindă, pe lângă biserică, o cantinã pentru sãraci, un cimitir, un teren de fotbal şi un parc pentru copii”, spune preotul Arsenie. Acest proiect costă douã milioane de euro, bani pe care parohia nu-i are.

În acest an, Slujba de Înviere va avea loc în Piaţa ­Mercado de Lunes, din Castellon.

Mielul de Paşte costă 50 de euro

image


Românii din Spania gătesc pentru masa de Paşte mâncare tradiţională. În acest an, o familie de trei persoane cheltuieşte aproximativ 150 de euro pentru masa de Înviere. Cu o zi înainte de Paşte, un kilogram de carne de miel se vinde pe piaţă la preţul de 10 euro. Cumpărat direct de la cioban, un miel, de aproximativ 20 de kilograme, costă 50 de euro, preţ în care intră tăierea şi tranşarea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite