Spania ia în calcul un nou moratoriu pentru români şi bulgari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care lucrează în Spania s-ar putea lovi şi anul viitor de moratoriul privind dreptul de a munci pe teritoriul iberic. Chiar dacă iniţial se vorbise doar despre doi ani, acum

Românii care lucrează în Spania s-ar putea lovi şi anul viitor de moratoriul privind dreptul de a munci pe teritoriul iberic. Chiar dacă iniţial se vorbise doar despre doi ani, acum lucrurile nu mai sunt chiar atât de sigure. Secretarul de Stat pentru Imigraţie şi Emigraţie, Consuelo Rumi, a afirmat că Guvernul va studia dacă se impune sau nu aplicarea un nou moratoriu pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, ţări intrate cel mai recent în Uniunea Europeană.

"Acestă perioadă se încheie la 31 decembrie 2008 şi începând din acest moment este posibil să se stabilească o nouă perioadă tranzitorie. Decizia nu este luată", a afirmat Rumi într-un interviu acordat pentru "Europa Press". Aceasta a mai precizat că în luarea unei decizii se va lua în calcul evoluţia încorporării pe piaţa muncii a românilor şi a bulgarilor şi nu doar integrarea lor în Spania. Conform statisticilor, românii reprezintă cel mai numeros colectiv de imigranţi din Spania. Numărul celor luaţi în evidenţă depăşeşte 728.000 de persoane, iar cel al bulgarilor - 150.000.

Din ianuarie 2007, românii trebuie să primească mai întâi dreptul de muncă, intrarea în UE garantându-le doar dreptul de rezidenţă. Procedura obţinerii dreptului de muncă poate dura chiar şi câteva luni. Mulţi au apelat la o stratagemă, devenind particulari. Această modalitate nu poate fi utilizată în toate sectoarele de activitate, aria restrângându-se la domenii precum construcţiile, serviciile casnice, agricultura sau transporturile.

Conform Asociaţiei de Muncitori pe Cont Propriu din Madrid, românii domină în topul particularilor străini cu un procent de 33,15 la sută, fiind urmaţi de chinezi (14,77%), ecuadorieni (4,33%) şi italieni (4,18%).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite