Spania: Operaţiunea "Pipas" s-a finalizat cu 443 de români arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Interne spaniol a prezentat recent bilanţul operaţiunii "Pipas," care a avut drept scop combaterea infracţionalităţii în rândul comunităţii româneşti din Spania,

Ministerul de Interne spaniol a prezentat recent bilanţul operaţiunii "Pipas," care a avut drept scop combaterea infracţionalităţii în rândul comunităţii româneşti din Spania, cu ramuri şi în afara teritoriului spaniol. Corpul Naţional de Poliţie şi Garda Civilă, sub coordonarea Centrului de Inteligenţă contra Crimei Organizate (CICO), au arestat 443 de persoane, majoritatea de origine română.

Directoarea CICO, Maria Marcos, a declarat: "Operaţiunea a fost demarată la nivel european în luna septembrie 2007 şi s-a desfăşurat cu sprijinul Europol şi cu poliţişti din 11 ţări, printre care şi România, colaborarea cu aceasta din urmă fiind fundamentală". În cadrul acestei acţiuni au fost arestate, într-o singură lună, 125 de persoane, dintre care 99 în Spania, 11 în Olanda, 5 în Irlanda, câte 4 în Cehia şi Belgia şi câte unul în Austria şi Turcia.

Reţinuţii falsificau cărţi de credit şi documente, metoda infractorilor fiind instalarea unor microcamere în bancomate. Grupurile acţionau atât în Spania, în zona Levante, Catalonia, Madrid, Insulele Canare şi Andaluzia, cât şi în România, Italia, Austria, Belgia, Olanda, Anglia şi Turcia.

Au fost descoperite opt laboratoare în care se falsificau cărţi de credit, trei în care se "fabricau" documente de identitate, unul în care se analizau modalităţile în care se poate plăti cu carduri false şi altul în care se construiau dispozitivele care urmau să fie instalate în bancomatele din Spania şi din străinătate. Din această "afacere", traficanţii au scos un beneficiu de cel puţin 6.000.000 de euro.

Garda Civilă a arestat alte 318 persoane

Pe parcursul celor cinci luni de desfăşurare a operaţiunii "Pipas", Garda Civilă a arestat în Spania încă 318 persoane, majoritatea români, pentru furturi din locuinţe, furturi de autoturisme, de arme, bijuterii, bani şi falsificare de documente. Operaţiunea Pipas a conţinut o serie de micro-operaţiuni, dintre care amintim patru, cele mai importante:

În octombrie 2007, în operaţiunea "Hole", a fost reţinută o bandă de 38 de români, acuzaţi de peste 200 de furturi din magazine, baruri şi case de vacanţă, din Castilla-La Mancha, Extremadura şi Andalucia, care şi-au însuşit bunuri în valoare totală de două milioane de euro.

Operaţiunea "Maquiva", care s-a finalizat cu 28 de arestări, a avut loc în decembrie 2007, în Valencia. Românii care făceau parte din bandă furau din locuinţe, după care trimiteau arme, calculatoare, combine muzicale, DVD-uri, camere video, telefoane mobile şi bijuterii în România, prin firmele de mesagerie. Ei au fost reţinuţi în momentul în voiau să părăsească Spania.

Garda Civilă a reţinut alţi 23 de români, dintre care 4 minori, în Cuenca şi Madrid, în cadrul operaţiunii "Chanete". Grupul organizat falsifica documente şi a comis 30 de furturi din locuinţe în oraşele Toledo, Madrid, Guadalajara, Avila şi Cuenca. În urma percheziţiilor efectuate în casele infractorilor, au fost confiscate arme, televizoare cu ecran cu plasmă, bijuterii, îmbrăcăminte, jocuri electronice şi calculatoare.

O altă bandă organizată a fost prinsă în cadrul operaţiunii "Biela". Reţeaua, compusă din 21 de români, a comis furturi şi tâlhării în Madrid, Toledo, Guadalajara, Cuenca, Soria şi Segovia. Obiectele furate, în valoare totală de 300.000 de euro, erau vândute pe piaţa neagră sau trimise în România.

Arestaţi pentru trafic de droguri

O bandă de traficanţi de droguri a fost anihilată de poliţiştii spanioli chiar a doua zi după ce a fost prezentat bilanţul operaţiunii contra delincvenţei româneşti din Spania. La sfârşitul săptămânii trecute, brigada de crimă organizată El Greco, din Costa del Sol, a arestat opt traficanţi, dintre care trei români, trei marocani şi doi spanioli. O parte a reţelei a fost prinsă în Insula Antilla, iar cealaltă în zona coastei El Rompido.

Traficanţii au introdus în bărci pneumatice 3.550 kilograme de haşiş, pe care urma să le distribuie în tot teritoriul spaniol. Oamenii legii au observat o ambarcaţiune care avansa spre plaja El Rompido. La bordul bărcii se aflau 55 de pachete, conţinând 1.755 kilograme de haşiş. Traficanţii au sesizat prezenţa poliţiştilor şi au fugit, abandonând "marfa" şi ambarcaţiunea.

După câteva zile, oamenii legii au văzut o ambarcaţiune asemănătoare în zona plajei Antilla. Membrii echipajului au fost prinşi în flagrant delict, în timp ce descărcau 27 de pachetele de haşiş din barcă într-un autoturism de teren. În acelaşi timp, Grupul de Narcotice, din cadrul Comisariatului din Huelva, a găsit alte 29 de pachete de haşiş, ascunse de traficanţi într-o locuinţă care se construia pe un teren privat din zonă. Cele 55 de pachete conţineau în total 1.800 kilograme de haşiş.

În urma declaraţiilor făcute de cei reţinuţi, poliţiştii au identificat şi arestat infractorii care reuşiseră să fugă :F.N.R. (23 de ani), din Ovido, J.L.P.Y., (43 de ani), din Huelva, H.E.,(19 ani), din Tetuan, S.B.,(33 de ani), din Larache, N.C.,(38 de ani), din Tanger, C.C.P., (26 de ani), din Reşiţa, T.C.L.,(22 de ani) şi M.O.T., (24 de ani), ambii din Băileşti. Acum sunt cercetaţi pentru trafic de droguri şi furt de autoturisme.

De asemena, două românce au fost arestate de Poliţia Naţională spaniolă, duminică, 17 februarie, în Madrid, având asupra lor 16 kilograme de cocaină neagră, în valoare de un milion de euro. Cele două femei au adus cocaină în bagaje, din Brazilia în Spania. Ele au fost arestate în hotelul în care se cazaseră.

UPDATE 13.00

29 de români arestaţi în Spania pentru falsificare de carduri bancare

Poliţia spaniolă a arestat 29 de români, în cadrul unei vaste operaţiuni împotriva falsificatorilor de carduri bancare, a anunţat joi Ministerul de Interne, informează Rompres.

Suspecţii au fost arestaţi în oraşele Barcelona şi Valladolid, unde au fost anihilate trei ateliere de contrafacere.

Reţeaua era implicată şi alte activităţi infracţionale, precum trafic de droguri şi prostituţie. Ea avea la dispoziţie numere de carduri bancare provenite din SUA, Ucraina şi România, pe care le copia, pentru a comite ulterior operaţiuni frauduloase, a indicat ministerul spaniol.

Aceasta este a doua operaţiune de acest fel împotriva reţelelor de infractori români în mai puţin de o lună în Spania. La începutul lunii februarie, au fost arestaţi 99 de români, în cadrul unei anchete internaţionale care s-a soldat cu 125 de arestări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite