Spania: Linie telefonică gratuită pentru denunţarea agresiunilor rasiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posturile de televiziune din Spania au emis recent imagini filmate de către camerele de supraveghere din metroul din Madrid, în care o tânără de origine ecuatoriană era victima unei

Posturile de televiziune din Spania au emis recent imagini filmate de către camerele de supraveghere din metroul din Madrid, în care o tânără de origine ecuatoriană era victima unei agresiuni fizice pe motive rasiale. Imaginile au determinat o serie de reacţii de protest din partea fundaţiilor şi ONG-urilor din Spania care protejează drepturile şi demnitatea imigranţilor, încurajându-i pe aceştia să denunţe orice fel de manifestare rasistă.

O primă iniţiativă în acest sens a venit din partea Fundaţiei "Mişcarea contra Intoleranţei", care militează pentru combaterea discriminărilor rasiale. Pentru semnalarea cazurilor de agresiune verbală şi fizică, fundaţia pune la dispoziţie numărul de telefon cu apelare gratuită 902 180 995, la care imigranţii sunt consiliaţi şi îndrumaţi către autorităţile competente.

"În general, cei care ne apelează sunt latino-americani, români şi marocani. Sunt denunţate agresiuni fizice şi verbale suferite din partea vecinilor, pe stradă, în mijloacele de transport, în locurile publice sau la locul de muncă", precizează Laura del Viar, consilier al fundaţiei.

"E destul de greu de demonstrat o agresiune dacă nu există probe sau martori. În multe cazuri, este cuvântul victimei contra cuvântului agresorului şi în această situaţie, în urma depunerii unei reclamaţii, poliţia are obligaţia de a investiga. Cel mai important este ca imigrantul să aibă curajul de a denunţa agresiunea, indiferent dacă se află legal sau ilegal în Spania", adaugă Laura.

Fundaţia are în proiect angajarea unor traducători care să faciliteze dialogul cu victimele în cazul în care acestea nu cunosc bine limba spaniolă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite