Spania: Bani pentru românii care se întorc acasã

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celestino Corbacho, ministrul muncii din Spania, a declarat ieri cã Guvernul spaniol intenţionează sã pregãteascã o lege care-i vizează pe românii care locuiesc în peninsulã, asemãnãtoare cu cea de întoarcere în ţările de origine a imigranţilor extracomunitari .

Deoarece românii sunt cetãţeni comunitari, nu pot beneficia de legea prin care guvernul oferă străinilor şomeri posibilitatea de a primi tot eventualul ajutor de şomaj în două tranşe, cu condiţia sã se întoarcã în ţãrile de origine. Astfel, Celestino Corbacho a declarat cã se va propune o lege asemanãtoare, care sã-i vizeze doar pe români.
 
Sume importante

În Spania, pentru a beneficia de ajutor de şomaj, muncitorul trebuie să fi cotizat la Asigurările Sociale cel puţin 360 de zile în ultimii şase ani. Pentru cei care au cotizat între un an şi un an şi jumătate, perioada de acordare a şomajului este de 120 de zile, crescând în funcţie de numărul zilelor cotizate. Perioada maximă de acordare este de doi ani de zile, pentru şase ani de cotizare.

Ajutorul de şomaj cuvenit fiecărei persoane este între 70% şi 80% din baza legal stabilită de calcul a acestei subvenţii. Conform legislaţiei în vigoare, pentru anul 2008, suma minimă ce poate fi primită ca ajutor de şomaj este de 482,44 de euro pe lună, iar cea maximă, 1.356,86 euro pe lună.

Astfel, un imigrant extracomunitar care a cotizat doar un an de zile, poate primi un ajutor pentru a se întoarce în ţara de origine de minimum 1.928 de euro şi de maximum 5.424 de euro.

În cazul celor care au cotizat doi ani, ajutorul primit este de minimum 4.338 şi maximum 12.204 euro, bani plătiţi în două tranşe: 40% la plecarea din Spania şi 60% la sosirea în ţara de origine.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite