Spania: Absolvenții din Alicante au primit atestatele de limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

29 de candidaţi care au promovat în sesiunea din decembrie 2008 examenele ACLro pentru nivelele A1, A2 şi B1 au primit Atestatul de Cunoştinţe de Limba Română, eliberat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării din România.

Miercuri, 6 mai, la sediul Universității din Alicante a avut loc festivitatea de decernare a primelor atestate oficiale eliberate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării din România, care acreditează cunoaşterea limbii române. Dintre cei 29 de candidaţi care au promovat examenele din sesiunea decembrie 2008, 25 au fost prezenți la festivitatea de înmânare a atestatelor.
Alături de atestate, tinerii, cu vârste cuprinse între 17 și 40 de ani, au primit din partea Institutului Limbii Române din București (ILR) câte o trăistuță tradițională românească, în care se aflau materiale informative despre țara noastră. Fiecare candidat va primi, zilele acestea, din partea Universității din Alicante, un DVD cu înregistrarea festivității. Institutul Limbii Române a oferit echipei de coordonatori din Alicante diplome de onoare pentru întreaga activitate desfășurată pentru promovarea limbii române.

Atestatele acreditează nivelul de cunoaștere a limbii române

Printre cei care au promovat examenele se numǎră studenţi de la secţia de Limbǎ românǎ, înfiinţatǎ în anul 2004 în cadrul Departamentului de Traducere de la Universitatea din Alicante, întreprinzători din diverse sectoare de activitate economică şi tineri români de pe întreg teritoriul spaniol. Candidaţii sunt persoane care au nevoie, din motive profesionale sau educaţionale, de un atestat de recunoaştere a cunoştinţelor de limba română. În cazul românilor din Spania, atestatul facilitează reinserţia elevilor în sistemul şcolar românesc. Cei care vor să urmeze o facultate în România, pot cere echivalarea cunoştinţelor de limba română. Atestatul ACLro facilitează posesorilor accesul la locuri de muncă din cadrul unor companii mixte sau care întreţin relaţii comerciale cu România sau permit solicitarea unor posturi în ONG-urile care lucrează cu românii.

Reprezentanții ILR, prezenți la festivitate

Proiectul acestor examene oficiale de limba română este rezultatul colaborǎrii dintre Institutul Limbii Române din Bucureşti şi catedra de Limba Română din cadrul Departamentului de Traducere al Universităţii din  Alicante, în cadrul căruia activează Cătălina Iliescu Gheorghiu, conferențiar doctor la Departamentul de Traducere şi Interpretare și lectorii de limba română, doctor Oana Covaliu şi doctorand Delia Prodan. Alături de cele trei profesoare românce, la festivitate au luat parte directorul ILR, Corina Cherches, coordonatorul de proiecte al ILR, Ionela Dabija, și consilierul ILR Marcela Mateescu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite