Şomerii s-ar putea angaja cu jumătate de normă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şomerii din Spania ar putea câştiga cu 5% mai mult decât atunci când erau angajaţi, după intrarea în vigoare a unui proiect de lege.

Guvernul spaniol caută soluţii pentru a reduce urgent rata şomajului, iar una dintre acestea este să acorde dreptul persoanelor care primesc ajutor de şomaj să se angajeze cu normă redusă.

Proiectul de lege prevede că şomerii vor putea lucra până la 20 de ore pe săptămână şi să primească în continuare indemnizaţiile de la stat la care se adaugă încă jumătate din suma respectivă pentru munca prestată.  Şomerii ar putea fi reangajaţi chiar la firmele de unde au fost daţi afară. În acest moment, în Spania, există patru milioane de persoane care nu-şi găsesc un loc de muncă.

Potrivit ministrul Economiei şi Finanţelor din Spania, Elena Salgado, această măsură îi avantajează deopotrivă pe patroni şi pe angajaţi.  În primele şase luni de şomaj, un disponibilizat primeşte 70% din salariul avut anterior. La ajutorul de şomaj se adaugă, pentru jumătatea de normă lucrată, 50% din indemnizaţia de şomaj şi astfel un şomer poate ajunge să câştige, o perioadă, mai bine decât atunci când era angajat cu normă întreagă.

În prezent, în Spania există aproape 70.000 de şomeri români care ar putea beneficia de această măsură din 2010. “Legea asta ar fi bună, dacă va fi respectată. Pe spanioli îi ajută cel mai mult, românii de obicei sunt folosiţi pentru munca la negru”, spune Emil Dumitrescu (36 de ani), constructor, originar din Slobozia, stabilit la Zaragoza.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite