Şomeri spanioli interesaţi să lucreze în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa locurilor de muncă şi faptul că ajutorul de şomaj este pe terminate îi determină pe mulţi spanioli să‑şi încerce norocul pe alte meleaguri. Şi România este una dintre posibilele destinaţii.

La ora actuală, Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa. 4,5 milioane de persoane îşi caută o slujbă. Pentru mulţi şomeri subvenţia primită de la stat este pe terminate, iar speranţa de a găsi un loc de muncă în Spania este foarte mică. Astfel, spaniolii se gândesc să-şi caute de lucru în alte ţări europene.


Anul acesta este mai sărac în locuri de muncă


Ghid pentru a emigra în ţara noastră


Zeci de bloguri şi sute de anunţuri postate pe internet demonstrează că mulţi spanioli vor să afle în ce condiţii ar putea obţine un loc de muncă în România.

 Zvonul că în ţara noastră există o mare ofertă de locuri de muncă în domeniul construcţiilor îi determină pe mulţi să pună un anunţ pe internet, în speranţa că cineva are nevoie de un electrician, un meşter zidar sau chiar de un muncitor necalificat. În general, aceştia caută un angajator spaniol care are o firmă de construcţii în România. Mulţi sunt dispuşi să emigreze chiar dacă nu cunosc limba română, doar pentru a avea siguranţa unui loc de muncă.

„Aş accepta chiarşi un salariu mai mic“

Francisco Manuel Fernandez, în vârstă de 45 de ani, sau Paco, cum îi spun prietenii, a rămas fără loc de muncă în urmă cu un an. Originar din Sevilla, spaniolul a muncit timp de 16 ani în construcţii, ca macaragiu.

„Am început munca încă de la vârsta de 16 ani, când lucram cu tatăl meu ca muncitor necalificat, pe un şantier. Deşi acum ştiu să fac orice meserie în domeniul construcţiilor, a fost imposibil să găsesc un loc de muncă în Spania”, mărturiseşte Paco.

Spaniolul a ajuns să nu‑şi mai poată dori altceva decât să lucreze. Îi este indiferent unde, în Spania sau în altă ţară.

„Prieteni de-ai mei români vor să plece în ţara lor de origine pentru că, spun ei, acolo sunt locuri de muncă în construcţii. Le-am cerut să mă ia şi pe mine. Nu ştiu româneşte, dar cred că pot să învăţ.

Vreau să muncesc în ceea ce ştiu, iar în ţara mea nu mai am nicio şansă. Ştiu că salariul va fi mai mic, dar cel puţin am de lucru. Sper să mă angajez în România”, subliniază Paco.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite