Soarele îi atacă pe români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii doi ani, numărul conaţionalilor din Spania afectaţi de cancerul de piele a crescut alarmant În zonele de pe Coasta Mediteraneeană, un sfert dintre bolnavii de cancer de piele

În ultimii doi ani, numărul conaţionalilor din Spania afectaţi de cancerul de piele a crescut alarmant

În zonele de pe Coasta Mediteraneeană, un sfert dintre bolnavii de cancer de piele diagnosticaţi în 2007 sunt de naţionalitate română.

La cel de-al IX-lea Congres Mondial al specialiştilor în cancer de piele, organizat recent la Sevilla, un grup de medici dermatologi a tras un semnal de alarmă asupra creşterii vertiginoase a numărului cazurilor de cancer de piele printre imigranţi.

Jose Diaz Perez, directorul Secţiei de Oncologie a Spitalului La Fe, din Valencia, a remarcat: "Profilul străinilor afectaţi s-a schimbat în ultimii doi ani: sunt tineri care se expun la soare exagerat, la ore nepotrivite, iar mortalitatea în rândul bolnavilor a crescut până la 40%".

Ajutaţi de asociaţiile spaniole

Anul trecut, în oraşele situate pe Coasta Mediteraneeană, au fost diagnosticate 4.800 de noi cazuri, dintre care 25% în rândul românilor. În Castellon, Asociaţia AECC este instituţia la care apelează bolnavii pentru ajutor, după primirea îngrijirilor medicale. "Le plătim cheltuielile casei, dăm bonuri pentru alimente, punem la dispoziţia lor un psiholog şi îi ajutăm să-şi găsească un loc de muncă", spune Francisca Hernandez, preşedinta AECC din Castellon.

Ea susţine că numărul românilor care au cancer de piele s-a triplat în ultimii doi ani. "Aceştia cred că, dacă au stat expuşi la soare în ţara lor şi nu li s-a întâmplat nimic, nu au nevoie de protecţie împotriva razelor ultraviolete. Greşit! Schimbările climatice din ultimul timp ne fac mult mai sensibili la razele solare, iar la orele prânzului este interzis să stăm la plajă", afirmă Hernandez.Liliana Vlădescu, 23 de ani, din Castellon, suferă de cancer de piele de doi ani.

Plajă cu protecţie

"Am mers la medic pentru că îmi apăruseră pete pe mâni şi pe gât. Mi-au spus că nu este grav şi să stau mai mult la soare. Cu timpul, petele s-au transformat în răni. În 2007, medicii m-au diagnosticat cu cancer de piele", spune Liliana.

"Din păcate, când merg la plajă, tinerii români, în general fetele, nu se gândesc la pericolul pe care îl reprezintă expunerea la soarele amiezii şi nu folosesc creme de protecţie solară", încheie Liliana.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite