De Sfântul Anton, românii îşi duc animalele la sfinţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii au sărbătorit alături de spanioli ziua de Sfântul Anton.În această zi, animalele sunt binecuvântate de către preoţi. Sfântul Anton, sărbătorit de catolici în 17 ianuarie, este protectorul animalelor şi cel care ajută persoanelor necăsătorite să îşi găsească jumătatea.

În noaptea de 16 ianuarie, în majoritatea satelor spaniole se fac focuri pe străzi, pentru a purifica localităţile. În jurul focurilor, localnicii petrec până dimineaţa.

Chiar dacă nu sunt catolici, românii au adoptat şi ei această tradiţiei şi participă la sărbătoare alături de spanioli. Tatiana Ciolacu (30 de ani), originală don Drobeta Turnu-Severin, locuieşte de doi ani în satul Galvez (Toledo), unde lucrează ca menajeră.

„Eu sunt ortodoxă, dar îmi plac tradiţiile catolice. În fiecare an, mă alătur spaniolilor şi petrecem o seară plăcută împreună. Copiii mei Ramona (4 ani) şi Rodinel (10 ani) sunt încântaţi de această sărbătoare”, a declarat Tatiana Ciolacu.
 
Hăinuţe şi panglici colorate

De asemenea, în noaptea de 16 ianuarie, animalele sunt spălate şi li se atârnă clopoţei de gât pentru a alunga spiritele rele. A doua zi, sunt duse la biserică, unde preoţii le binecuvântează cu apă sfinţită şi îl roagă pe Sfântul Anton să le protejeze până anul viitor.

Nu numai crescătorii de animale aşteaptă cu nerăbdare ziua Sfântului Anton, ci şi copiii, care în timp au transformat această sărbătoare într-o adevărată paradă a animalelor de casă. Cei mici, însoţiţi de părinţi, duc la biserică animale de tot felul, de la câini şi pisici, până la purceluşi, reptile şi hamsteri, îmbrăcate în hăinuţe şi cu panglici colorate la gât. 

Tradiţia celtă, adoptată de catolici

La sfârşitul sec. al XVIII-lea şi începutul sec. al XIX-lea, în lunile februarie şi martie a fiecărui an, în sate, exista obiceiul ca un crescător de animale să doneze un purcel, căruia, după ce i se lega de gat o panglică colorată, i se tăia  urechea şi coada, ca să se ştie că era vorba despre ,,Porcul de San Anton”. Locuitorii satului hrăneau animalul pănă în ziua de 17 ianuarie, când se tăia porcul, se frigea şi era dat săracilor.

Un lucru mai puţin cunoscut este că obiceiurile practicate în Ziua Sfântului Anton provin din vechile ritualuri practicate de celţi  şi au fost adaptate la religia catolică.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite