Şcolile de vară, o soluţie pentru vacanţa copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În funcţie de bugetul familiei, părinţii îşi trimit copiii la şcoli de vară publice sau private, plătind între 24 şi 1.300 de euro pe lună Într-o societate în care bunicii sunt

În funcţie de bugetul familiei, părinţii îşi trimit copiii la şcoli de vară publice sau private, plătind între 24 şi 1.300 de euro pe lună

Într-o societate în care bunicii sunt fie prea moderni, fie prea bătrâni ca să-şi îngrijească nepoţii, cursurile de vară reprezintă soluţia ideală pe timpul vacanţei copiilor.

În fiecare an, în perioada estivală, mii de părinţi trebuie să găsească o soluţie pentru supravegherea copiilor, cât timp ei merg la serviciu, iar şcolile de vară reprezintă cea mai populară alternativă.

În funcţie de venituri şi de comunitatea în care domiciliază, familiile pot apela la şcolile de vară publice - dacă şcolile din regiune organizează cursuri în perioada estivală - sau la cele particulare. La centrele private, costul unei luni de cursuri este, în medie, de 600 de euro, în funcţie de facilităţile oferite.

Creaţie, jocuri, sport, natură

Multe municipii spaniole organizează cursuri de vară în şcolile de stat. Acestea se adresează, cel mai adesea, copiilor cu vârste de la 3 la 12 ani, ai căror părinţi lucrează, iar taxele percepute sunt rezonabile. Cele mai solicitate luni sunt iulie şi august, însă şi primele două săptămâni din septembrie sunt aglomerate.

Actele care trebuie depuse de părinţi pentru înscrierea copiilor la aceste şcoli de vară sunt o adeverinţă de încadrare în câmpul muncii şi alta de atestare a domiciliului minorului în oraşul respectiv, în apropierea şcolilor sau a grădiniţelor care vor organiza cursurile. Cererea foarte mare face ca, de multe ori, să fie necesară o tragere la sorţi sau o selecţie de dosare, prioritate având familiile cu venituri reduse.

Activităţile pe care le vor desfăşura copiii pe timpul verii nu vizează conţinuturi şcolare. Programele includ ateliere de creaţie, jocuri educative, acţiuni sportive şi ieşiri la muzee, teatre sau în natură. Persoanele care supraveghează copiii fac parte din personalul şcolii sau pot fi angajate prin diverse firme specializate în programe educaţionale pe durata verii.

Orarul este cel şcolar obişnuit, de la 9.00 la 13.30, unele centre primind copiii de la ora 7.00 sau 7.30 şi găzduindu-i până la ora 15.00 sau 15.30. Majoritatea şcolilor oferă şi una-două mese.

În 2008, mai multe şcoli publice de vară

În Comunitatea Madrid, aproximativ 300 de şcoli de vară, în 129 de localităţi, îşi vor deschide porţile pentru elevi, peste 11.000 de locuri fiind oferite doar în capitala Spaniei. Programul include două mese zilnic şi orar de la 7.30, la 15.30. Taxele percepute lunar se ridică la 120-130 de euro sau doar 4o de euro, în cazul copiilor care au avut bursă socială în timpul anului şcolar.

În municipiul Getafe, preţul este de 26,40 euro, fără mese, iar în Alcala de Henares se plăteşte între 23 şi 69 de euro pe săptămână, unele centre oferind două mese pe zi. În comunitatea Aragon, şcolile de vară sunt închise doar în luna august. În oraşul Zaragoza, centrele au program de la 7.30, la 13.30 sau de la 7.30, la 17.00, cu două mese, la cerere.

Preţul se încadrează între 24 de euro, servicii fără masă, şi 280 de euro pe lună. În comunitatea Castilla Leon, 60 de şcoli de vară îşi deschid porţile de la ora 7.30, la 15.00, pentru copiii ai căror părinţi lucrează. Serviciile sunt oferite gratuit, fiind subvenţionate de către Inspectoratul Şcolar şi primăriile oraşelor .

În provincia Granada, comunitatea Andaluzia, taxele sunt cuprinse între 38 şi 152 de euro lunar, iar programul este de la 7.45, la 15.15. Părinţii pot solicita şi ore de pregătire şcolară suplimentară, contracost. Primăria din oraşul Oviedo, Principatul Asturia, subvenţionează în întregime cursurile de vară la cel puţin şapte centre şcolare, iar părinţii plătesc doar costul mesei de prânz, 69 de euro pe lună.

Copiii rămân la "şcoala de vară" între orele 8.30 şi 15.30. În provincia Alicante, Comunitatea Valenciană, vor funcţiona, în luna iulie, 33 de şcoli de vară, taxa care trebuie achitată fiind de 106 euro, cu orar de la 8.30, până la 13.30. Insulele Baleare oferă 9.338 de locuri în şcolile de vară, gratuit, pentru a veni în sprijinul părinţilor care, în sezonul estival, au foarte mult de lucru. În insula Mallorca sunt disponibile 4.600 de locuri, în Menorca, 2.365, iar în Ibiza şi Formentera, 2.373.

"La particulari", între 400 şi 1300 de euro lunar

Majoritatea şcolilor de vară sunt organizate de centre particulare, care percep, în medie, taxe de aproximativ 600 de euro pe lună. În Valencia, cursurile unei şcoli de vară pentru copiii de până la 3 ani costă 420 de euro lunar, orarul fiind de la 9.00 la 17.00.

Pentru fiecare oră în plus, se achită câte 50 de euro. Se oferă două mese zilnic şi se organizează cursuri de engleză, muzică, ateliere de creaţie, vizite în oraş. Copiii au la dispoziţie un cabinet logopedic şi unul psihopedagogic. În Madrid, pentru copiii cu vârste între un an şi 6 ani, se pot plăti 675 de euro pe lună. Se oferă cursuri de limba engleză, muzică, teatru pentru copii, ateliere de creaţie şi ceramică, acces la piscină şi două mese zilnic, iar orarul este de la 8.00, la 16.00.

Şcolile de vară cu profil sportiv percep taxe mai mari: 1.000 - 1.300 de euro pe lună, copiii cu vârste peste 5 ani putând participa la cursuri de fotbal, baschet, tenis şi de limba engleză intensiv. Orarul este de la 8.30, la 17.30, cu două mese incluse şi acces la piscină.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite