Şcolile de vară, salvarea părinţilor superocupaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada vacanţei, mulţi români din Spania şi din Italia îşi trimit copiii la cursuri estivale.Într-o societate în care bunicii sunt prea moderni sau prea bătrâni ca să-şi îngrijească nepoţii, cursurile de vară reprezintă soluţia ideală pe timpul vacanţei copiilor.

În funcţie de venituri şi de comunitatea în care domiciliază, familiile pot apela la şcolile de vară publice din Spania sau la cele particulare.

Multe primării spaniole organizează cursuri de vară în şcolile de stat. Acestea se adresează în special copiilor cu vârste de la 3 ani la 12 ani, ai căror părinţi lucrează, iar taxele percepute sunt rezonabile. Cele mai solicitate luni sunt iulie şi august, însă şi primele două săptămâni din septembrie sunt aglomerate.

Actele care trebuie depuse de părinţi pentru înscrierea copiilor la aceste şcoli de vară sunt o adeverinţă de venit şi o alta care să atesteze domiciliul minorului în oraşul respectiv, în apropierea şcolilor sau a grădiniţelor care vor organiza cursurile. Cererea foarte mare face ca, de multe ori, să fie necesară o tragere la sorţi sau o selecţie de dosare, prioritate având familiile cu venituri reduse.

Jocuri şi vizite la muzeu

Activităţile pe care le vor desfăşura copiii pe timpul verii nu vizează programe şcolare. Activităţile includ ateliere de creaţie, jocuri educative, acţiuni sportive şi ieşiri la muzee, la teatru sau în natură. Persoanele care supraveghează copiii fac parte din personalul şcolii sau pot fi angajate prin diverse firme specializate. Orarul este cel obişnuit din timpul şcolii, de la ora 9.00 la 13.30; unele centre găzduiesc copiii între 7.00 şi 15.00. Taxa lunară la şcoala de vară este cuprins, în funcţie de fiecare comunitate autonomă, între 25 de euro, fără mese incluse, şi 300 de euro, cu două mese incluse şi program prelungit.

La particulari, preţuri mai mari

Majoritatea şcolilor de vară sunt organizate de centre particulare, care percep, în medie, taxe de 600 de euro pe lună. În Valencia, ­cursurile unei şcoli de vară pentru copiii de până la trei ani costă 420 de euro lunar, orarul fiind de la 9.00 la 17.00.
Pentru fiecare oră în plus, se achită câte 50 de euro. Se oferă două mese pe zi şi se organizează cursuri de engleză, muzică, ateliere de creaţie, vizite în oraş. În Madrid, pentru copiii cu vârste între un an şi 6 ani, taxa este, în medie, de 675 de euro pe lună. Se oferă cursuri de limba engleză, de muzică, de teatru pentru copii, ateliere de creaţie şi ceramică, acces la piscină şi două mese zilnic. Orarul este de la ora 8.00 la 16.00.

Italia: relaxare pentru elevii străini

image

Elevii din Torino se bucură de sfârşitul anului şcolar



O asociaţie culturală din Torino organizează pe timpul verii activităţi dedicate celor 6.000 de elevi străini care frecventează liceele şi şcolile profesionale din oraş. În perioada 15 iunie - 13 septembrie, liceenii de origine străină vor putea participa la laboratoare teatrale, vizite ghidate în principalele puncte de atracţie culturală ale oraşului şi se vor putea dedica studiului în bibliotecile torineze.

Iniţiativa îi aparţine asociaţiei „Planeta noastră” (“Il Nostro Pianeta”) şi face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat elevilor străini din Torino, care reprezintă 10% din totalul elevilor imigranţi din întreaga regiune. În timpul verii, cu o pauză între 8 şi 23 august, membrii asociaţiei „Planeta noastră” vor fi alături de cei care vor dori să participe la aceste activităţi, iar înscrierea este gratuită.

În iunie şi iulie, asociaţia de animaţie teatrală CRAB, din Torino, va organiza laboratoare de teatru, activităţi ludice şi excursii de o jumătate de zi în muzee şi parcuri. În august, programul include deplasări în afara oraşului, la reşedinţa regală din Venaria, la Castelul Rivoli şi la Catedrala de la Superga sau plimbări cu bicicleta. Odată cu începerea anului şcolar, adolescenţii se vor putea dedica studiului alături de tineri studenţi voluntari.

Estela Maggiorotti, organizatoarea proiectului, a subliniat că aceasta este prima activitate dedicată elevilor străini din Torino: „Scopul nostru este acela de a ajuta tinerii care nu s-au născut în Italia să cunoască frumuseţile şi oportunităţile culturale oferite de oraşul nostru”.

Spania: sportul creşte preţul

Şcolile de vară cu profil sportiv sunt, de cele mai multe ori, alese de părinţii cu venituri peste medie. De cele mai multe ori, acest tip de instituţii sunt private şi percep taxe mai mari: de la 1.000 de euro până la 1.300 de euro pe lună. Copiii cu vârste de peste 5 ani pot participa la cursuri de fotbal, de baschet, de tenis, care alternează cu lecţii de limba engleză. Orarul acestor şcoli de vară cu profil sportiv este de la ora 8.30 la 17.30, iar instituţia le oferă elevilor două mese pe zi şi acces nelimitat la piscină.

image

Prin proiectul nostru, dorim să ajutăm elevii care nu s-au născut în Torino să intre în contact cu frumuseţile oraşului şi să vadă tot ceea ce merită vizitat.

image


Estela Maggiorotti
şef de proiect

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite