Şcoală de şoferi pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii spanioli din Castellon au învăţat cum să le predea conaţionalilor noştri pe înţelesul lor. În 2007, în oraşul Castellon, 3.200 de români au obţinut permisul de conducere

Profesorii spanioli din Castellon au învăţat cum să le predea conaţionalilor noştri pe înţelesul lor.

În 2007, în oraşul Castellon, 3.200 de români au obţinut permisul de conducere spaniol. Chiar dacă limba ţării gazdă nu este stăpânită bine de toţi elevii, profesorii, obişnuiţi cu prezenţa românilor la cursuri, le explică aproape "băbeşte" toate capitolele cuprinse în manual.


Românii preferă şcolile de şoferi care au experienţă în lucrul cu imigranţii. Una din acestea este "Record Universidad" din Castellon, la care, în proporţie de 80%, elevii de anul trecut au fost români.

"În 2007, am avut 263 de români, iar de la începutul acestui an s-au înscris deja 63. Dintr-un grup de 20 de elevi, doi sunt spanioli, iar restul, români. Ne-am adaptat şi explicăm termenii, pentru ca fiecare dintre ei să înţeleagă clar", ne spune Jose Carlos, directorul companiei.


Românii preferă şcolile spaniole celor din România, pentru deosebirile dintre acestea: în Spania, un elev care a luat examenul teoretic nu trebuie să-l repete dacă nu trece proba practică, iar întrebările din testul grilă au o singură variantă corectă, în România fiind posibile mai multe răspunsuri corecte la o întrebare. Georgiana Chivu (23 de ani), din Castellon, urmează acum cursurile şcolii de şoferi.

Acum doi ani, a început şcoala în România, însă a renunţat. "Şpaga există în continuare, iar explicaţiile mi se păreau haotice. La această şcoală spaniolă merge ca pe roate. Nu înţeleg toate cuvintele, dar profesorul, obişnuit cu românii, îmi explică totul cu răbdare", spune Georgiana.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite