„Scânteia“ românilor de lângă Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociaţie a compatrioţilor din Peninsula Iberică a adoptat un nume cu rezonanţă din trecutul comunist al ţării noastre. Harta României şi fotografiile cu preşedinţii de după Revoluţie – Iliescu, Constantinescu şi Băsescu – decorează sediul unei organizaţii a românilor din Spania.

Acum trei ani, românii din San Sebastian de los Reyes şi Alcobendas, localităţi aflate la 20 de kilometri de Madrid, s-au strâns într-o asociaţie numită „Scânteia“.

Bazele asociaţiei le-a pus Elena Schintee, o gorjeancă de 51 de ani, originară din Slivileşti. Venită în Spania în urmă cu şase ani, Elena a fost fascinată de stilul de viaţă al spaniolilor şi a hotărât să rămână aici. A spus adio postului de contabil-şef la o bancă din România, post pe care-l ocupa de 15 ani, şi a preferat să muncească în casele spaniolilor pe bani mai mulţi.

Un joc de cuvinte

Prietenii au fost cei care i-au sugerat Elenei să deschidă o asociaţie. A parcurs paşii necesari pentru înfiinţarea ei şi a numit-o „Scânteia“.

„A fost un joc de cuvinte. Numele meu, Schintee, l-am transformat în Scânteia. Am zis să fie ca o scânteie pentru românii de aici. Nu are nicio legătură cu fostul ziar“, a declarat preşedinta asociaţiei în care sunt înscrişi 140 de români. „Nu m-am temut că numele asociaţiei le va aminti românilor de comunism. Cei care mă cunosc îmi spun Elena Scânteie, e mai uşor de pronunţat decât Schintee.“

Cu preşedinţii pe pereţi

Prima acţiune a organizat-o în 2006, de Crăciun. „Am ascultat colinde şi am mâncat cozonaci. Mulţi au plâns atunci, pentru că nu mai fuseseră acasă de mulţi ani. Vorbim de anul 2006, când îţi era frică să ieşi din Spania pentru că se puneau interdicţii pe paşaport“, îşi aminteşte Elena.  Elena Schintee a primit şi critici din partea românilor.

„La o expoziţie pe tema istoriei României de la Alexandru Ioan Cuza şi până în prezent, am pus pozele tuturor conducătorilor ţării. Unii dintre participanţi au fost indignaţi când l-au văzut şi pe Ceauşescu. Mi-au cerut să-l scot din expoziţie pentru că nu doreau să-şi amintească de el. Le-am explicat că vrem, nu vrem, face parte din istoria noastră“, spune Elena. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite