Satul spaniol unde românii fac legea la alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localitatea Ricla, de lângă Zaragosa, primarul nu poate fi ales fără sprijinul comunităţii române Mica localitate din Aragon prosperă în special de pe urma muncii celor peste 2000

În localitatea Ricla, de lângă Zaragosa, primarul nu poate fi ales fără sprijinul comunităţii române

Mica localitate din Aragon prosperă în special de pe urma muncii celor peste 2000 de imigranţi din România care lucrează în agricultură.

În preajma alegerilor locale din 2007, primarul din acea vreme, Eladio Lopez, candidatul Partidului Aragonez (dreapta), a fost denunţat de opoziţie pentru intenţia de manipulare a voturilor românilor.

Cu câteva ore înainte de a se încheia înscrierea în Registrul Electoral, demers obligatoriu pentru comunitarii care vor să voteze, un funcţionar al primăriei a înregistrat 300 de români.

Opoziţia a denunţat o serie de presupuse delicte: înscrierea românilor s-a făcut într-o sâmbătă, când primăria era închisă, iar cei 300 au apărut în sat "peste noapte". Ulterior, s-a aflat că aceştia au fost aduşi în Ricla chiar de primar, care le-a oferit locuri de muncă pe plantaţiile sale. Eladio Lopez a declarat că intenţia sa a fost aceea "de a facilita imigranţilor dreptul la vot".

Au votat împotriva patronului

Şi românii au votat, însă au ales un alt candidat, de la Chunta Aragonesista, formaţiune politică de stânga. Actualul primar, Francisco Romeo Manias (57de ani), îi consideră pe români prietenii săi: "Lor le datorez obţinerea mandatului. Am fost votat de 74% dintre cetăţeni, iar mai mult de jumătate au fost români."

În sat există şi o primărie neoficială, în barul soţilor Valentina şi Petre Lucaci, numit semnificativ "Ambele lumi." Aici s-au rezolvat multe dintre problemele românilor, iar Francisco recunoaşte că "este o primărie deschisă de la 5 dimineaţa până la ceas târziu în noapte".

Mic dejun cu alegătorii

De la începutul mandatului, am vrut ca românii să înţeleagă că primarul le este prieten." Aici se rezolvă probleme de muncă, contracte, se leagă prietenii şi se clarifică neînţelegeri. Cafeaua de la ora zece a devenit un ritual, toată lumea ştie că primarul şi soţia lui sunt prezenţi zi de zi pentru a lua micul dejun. Primăria din Ricla a angajat şi un român pe care primarul l-a întâlnit în piaţa din Zaragoza. I-a dat un loc de muncă şi l-a ajutat să-şi găsească o casă.

"Leo este acum amicul nostru. Avea nevoie de ajutor, iar eu şi soţia mea am hotărât să i-l oferim. Nu am regretat niciodată", încheie primarul.

2.400 de români

Micul sat Ricla, situat la 58 de kilometri de Zaragoza (Aragon), are în prezent 3. 700 de locuitori. Dintre aceştia, 2.400 sunt români cu domiciliul stabil în localitate. Mai mult de jumătate au sosit în Ricla în ultimii doi ani, ocupând locurile de muncă din agricultură. "Noi, românii, ne-am integrat bine şi destul de repede. Din fericire, multe dintre tradiţiile spaniole sunt asemănătoare cu ale noastre. E o plăcere să participăm la diverse activităţi sau la sărbătoarea satului", spune Valentina Lucaci, care locuieşte în Ricla de 15 ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite