Şase români striviţi pe autostradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase români striviţi pe autostradă
Şase români striviţi pe autostradă

Cinci bărbaţi şi o femeie care mergeau la cules de struguri şi-au pierdut viaţa vineri, în urma unui tragic accident rutier. Microbuzul cu care se deplasau nouă compatrioţi pe autostrada A-3 era oprită pe banda de siguranţă şi a fost spulberată de un camion care circula cu viteză.

Tragicul accident a avut loc vineri după-amiază, în jurul orei 14.30, ora României, în dreptul localităţii Buñol, lângă Valencia. Primele echipaje de salvare sosite la faţa locului au găsit, iniţial, trei persoane rănite – doi bărbaţi şi o femeie.

În scurt timp, odată cu sosirea echipajelor de descarcerare, s-a constatat adevărata dimensiune a tragediei. Printre fiarele contorsionate ale caroseriei microbuzului cu număr de înmatriculare de Huelva s-au descoperit şase cadavre – cinci bărbaţi şi o femeie. Accidentul este cel mai grav petrecut anul acesta în Spania.

Toate cele nouă persoane se îndreptau către localitatea Valdepeñas, provincia Castilla la Mancha, unde le aşteptau contracte de muncă în agricultură, la cules de struguri. Toţi cei nouă sunt originari din comuna Avram Iancu, satul Tămaşda, judeţul Bihor. La Valdepeñas ar fi trebuit să rămână doar 30 de zile, atât cât dura contractul, şi urmau să încaseze în jur de 800 de euro de persoană.

Trei supravieţuitori, la spital

Cele trei persoane rănite au fost internate într-un spital din Valencia, una fiind transportată cu elicopterul. Apoi, răniţii au fost transferaţi la un spital din Valdepeñas.

Şoferul microbuzului, Viorel Bancs (29 de ani), mai lucrase şi anii trecuţi ca sezonier la Valdepeñas; spaniolul pentru care lucra, Francisco Delgado, l-a rugat să-i mai aducă români pentru culesul viei. Viorel, una dintre persoanele decedate, o luase cu el şi pe soţia sa, Cornelia (22 de ani).

„Cumnata mea nu ştie că fratele meu a murit!“

Cornelia a scăpat ca prin minune cu viaţă. În momentul accidentului, ea se afla pe scaunul din dreapta şoferului şi ţinea uşa deschisă.

În urma  impactului, a fost aruncată pe câmpul de lângă autostradă. La Valdepeñas, cei nouă erau aşteptaţi de Dănuţ Bancs (24 de ani), fratele şoferului. Acum, acesta trebuie să se ocupe de repatrierea cadavrelor celor şase victime, şi are nevoie de aproximativ 40.000 de euro, bani pe care nu-i are. El a aflat de tragedie de la televizor, după ce a recunoscut numărul microbuzului din imaginile difuzate la jurnalele TV.

„Fratele meu e mort, iar cumnata mea, Cornelia, grav rănită la picioare, este în spital. Nici nu ştiu cum am să pot să-i spun că fratele meu nu mai este. Le-au rămas acasă doi copilaşi, unul de un an jumătate şi celălalt de trei ani”, povesteşte îndurerat Dănuţ Bancs.

La auzul tragediei, patronul lui Dănuţ, spaniolul Francisco Delgado, i-a oferit românului banii necesari pentru deplasarea la Valencia, acolo unde a avut loc accidentul.

Dănuţ se gândeşte tot timpul că cei decedaţi veneau să lucreze în Spania la chemarea lui. Cornelia Bancs (22 de ani), Florin Jitman (28 de ani) şi Ioan Kovacs (38 de ani), toţi din Tămaşda, sunt cei trei români care au scăpat cu viaţă din accident, fiind internaţi la spitalul din Valdepeñas.

Autocar în râpă, pe DN1

Şapte persoane au fost rănite duminică dimineaţă, după ce un autocar Atlassib, care mergea spre Italia, a căzut într-o râpă de pe marginea DN 1, între Vlădeni şi Perşani, în judeţul Braşov.

Pasagerii s-au plâns că şoferul a mers cu viteză excesivă, iar în Braşov a trecut de mai multe ori pe roşu. Şoferul a pierdut controlul într-o curbă. Şapte dintre cei peste 40 de călători au fost răniţi, iar cinci au ajuns la spital. Doi pasageri au refuzat să meargă la spital, iar cei cinci s-au întors să aştepte autocarul care i-a preluat. Ionuţ Dincă

Tot satul îi plânge pe morţii din Spania

image

Şoferul Viorel Bancs, alături de soţie şi copii  Foto: G. Anghel



Orice sătean din Tămaşda ştie de tragedia petrecută vineri în Spania. Rudele, vecinii, toţi sunt şocaţi. Au rămas în urma celor morţi copii, soţii şi părinţi îndureraţi.

Ioan Luncan  (42 de ani) a plecat pentru prima dată la muncă. Urma să culeagă struguri o lună, să adune bani pentru a-şi achita datoria de 8.000 de lei la bancă, bani cu care şi-a renovat casa, dar şi pentru un viitor mai bun al celor doi băieţi, Ioan (16 ani) şi Florin (12 ani). Soţia este disperată, plânge întruna. Spune că bărbatul nu a mers cu inima deschisă, era stresat de călătorie.

„Băieţii l-au condus miercuri până la maşină. Cel mic nu voia să-l lase să meargă, dar tatăl lui i-a promis că-i aduce un calculator. Aşa s-a despărţit de el”, spune vecina, Fazekas Iuliana. 

Au murit pentru 1.000 de euro

image

Tatăl, fratele şi surorile lui Ioan Buzaş, unul dintre cei decedaţi  


Ioan Buzaş avea doar 32 de ani. Pentru că nu avea cu ce-şi creşte cei patru copii mici, a plecat în Spania. În urma lui a rămas o văduvă care trăieşte din alocaţia copiilor, cu o datorie de 6.500 de lei la bancă. “A scos banii să-şi ridice casa asta, că nu avea acoperiş. Nu au nimic. Au două paturi în casă, nu au sobă, lemne. Trăiesc din mila vecinilor”, spune o vecină.

Casa şi-a ridicat-o singur, ajutat de vecini. A crezut că în Spania va strânge bani. Şoferul microbuzului, Viorel Bancs, a lăsat în urma lui doi copii, de 2 şi 3 ani. Alături de el trebuia să fie şi fratele mai mic, Călin (19 ani).

„Trebuia să merg şi eu, dar nu m-a lăsat mama”, povesteşte el. “Patronul de acolo este avocat. A spus că a rezolvat el să-i trimită pe toţi în ţară”, spune Marius Bancs, fratele şoferului. Familiile victimelor nu au bani pentru repatriere. Toţi au mers în Spania cu bani împrumutaţi.

Cei nouă urmau să culeagă struguri pentru 45 de euro pe zi. În accident au mai murit Vivian Balaş (19 ani) şi Maria Raţ (26 de ani), mamă a doi copii. Au reuşit să scape soţia şoferului, Nicoleta
Bancs, Ioan Kovacs (52 de ani) şi Florin Jigman (24 de ani). 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite