Au dat Sânzienele pe San Juan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă în Spania nu există practic sărbătoarea românească, conaţionalii de aici au parte de obiceiuri similare cu cele de acasă, în timpul nopţii Naşterii Sfântului Ioan

Chiar dacă în Spania nu există practic sărbătoarea românească, conaţionalii de aici au parte de obiceiuri similare cu cele de acasă, în timpul nopţii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Indiferent în ce parte a Spaniei te afli, în seara de 23 iunie poţi vedea cum locuitorii oraşelor vor ieşi din case pentru a arde "toate relele care îi înconjoară".

Înarmaţi cu cele necesare aprinderii focului, spaniolii ies în stradă sau, în cazul celor care locuiesc la malul mării, pe plajă. Fiecare familie încinge propria vatră în care va arde obiecte vechi din casă sau lucruri care amintesc de întâmplări neplăcute.

"Petrec noaptea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul împreună cu prietenii, pe plaja din Oropesa Del Mar, iar singura superstiţie pe care o cunosc, legată de această tradiţie, spune că dacă intri în mare în această noapte, te cureţi de toate relele", mărturiseşte Mariana Ion, din Castellon.

Focuri uriaşe sunt înteţite toată noaptea, iar oamenii petrec în jurul lor. Când focul este pe punctul de a se stinge, mulţimea se aruncă în mare, pentru a se spăla de păcate. Cu hainele îmbibate de apă, oamenii sar peste jar, în semn de purificare.

Obiceiuri româneşti

Noaptea ce precede ziua de 24 iunie se spune că este magică. Minunile sunt posibile, iar forţele benefice, dar şi cele negative, ajung la apogeu. Legendele spun că Sânzienele sunt nişte fete foarte frumoase care trăiesc prin păduri şi care, în această noapte, se prind în horă şi "dau puteri" plantelor.

Flăcăii aprind ruguri în sat, iar fetele împletesc cununi de flori pe care le aruncă peste case. Dacă se lovesc de horn, vestesc o cununie. Sărbătoarea îşi are originea într-un cult dacic, cel al Soarelui.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite