San Sebastian: 100 de romi evacuaţi în plină iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria din localitatea San Sebastian (oraş situat în Comunitatea Pais Vasco, Spania) şi Serviciile Sociale sunt alături de aproximativ 100 de romi care, până la sfârşitul anului, vor fi

Primăria din localitatea San Sebastian (oraş situat în Comunitatea Pais Vasco, Spania) şi Serviciile Sociale sunt alături de aproximativ 100 de romi care, până la sfârşitul anului, vor fi evacuaţi din clădirea în care locuiesc ilegal.

Patru femei însărcinate, o bătrână în vârstă de 80 de ani care cerşeşte la colţul străzii, un grup de tineri, femei şi bărbaţi, majoritatea cu familii - aceasta este " radiografia" imigranţilor de etnie romă care locuiesc în cartierul Martutene, situat în sudul oraşului San Sebastian.

Trăiesc în condiţii precare în clădirea unui fost liceu, proprietate a Guvernului Vasc, autoritate care a decis evacuarea lor în urma plângerilor depuse la primărie de către vecinii din zonă.

Asistenţi sociali şi psihologi din provincie vizitează zilnic familiile de romi, le împart alimente şi îi ajută să obţină un loc de muncă. Sunt alături de femeile însărcinate pe care le însoţesc periodic la controlul medical.

Proiect pentru integrarea romilor

Specialiştii în probleme de imigrare din Santander au pus bazele unui proiect de integrare prin care se încearcă, în primul rând, adaptarea acestei etnii la normele societăţii.

Un exemplu fericit al acestui proiect sunt membrii unei familii de romi care, cu ajutorul serviciilor sociale şi a biroului de plasare a forţei de muncă, s-au angajat la un hotel din Santander. Primăria le-a acordat "empadronamiento" (certificat de luare în spaţiu) provizoriu, iar Administraţia Locală le-a pus la dispoziţie o locuinţă şi îi ajută în procesul de şcolarizare al copiilor.

Mulţi dintre romi refuză însă să fie implicaţi în acest proiect, fie din cauza obiceiurilor, fie din lipsa de preocupare. Evacuaţi din clădire, probabil vor căuta alte locuri părăsite pentru a-şi instala "casa".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite