San Jordi va fi sărbătorit anul acesta şi de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catalanii participă în acest sfârşit de săptămână la diverse activităţi dedicate patronului spiritual al Catalunyei, San Jordi (Sfântul Gheorghe).

În centrul atenţiei se află micul orăşel Montblanc, situat la 40 de kilometri de Tarragona. Între 23 aprilie şi 3 mai, pe străzile şi în pieţele localităţii Montblanc se desfăşoară scenete medievale. Acestea au devenit, în ultimii ani, cea mai bună reclamă turistică pentru provinicia Tarragona.

Timp de două săptămâni, numeroase defilări şi o serie de activităţi culturale sunt închinate Sfântului Gheorghe. Legenda locală spune că personajul biblic a omorât balaurul chiar pe una dintre străzile centrului vechi al oraşului, salvând astfel viaţa locuitorilor. Centrul vechi este considerat în prezent monument de interes turistic naţional în Spania.

Printre cei peste 7.000 de locuitori ai oraşului se numără şi 200 de români. „Firmele din oraş îşi opresc activitatea începând de vineri şi până marţi. Astfel, toţi putem participa la sărbătoare”, spune Marius Nitu, care locuieşte de şapte ani în Montblanc.

Momentul cel mai important al sărbătorii îl reprezintă spectacolul „Legenda lui San Jordi”: muzică, magie, defilări în costume medievale şi mai mult de 200 de actori care redau scena înfrângerii balaurului. 

Protectorul Catalunyei

Legenda catalană spune că „pe locul în care a fost ucis balaurul a crescut o tufă de trandafiri.” San Jordi a fost ales patronul spiritual al Catalunyei. Conform tradiţiei, pe 23 aprilie, bărbaţii oferă femeilor un trandafir, iar ele dăruiesc, în schimb, o carte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite