Salariile au scăzut cu peste 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariile au scăzut  cu peste 20%
Salariile au scăzut cu peste 20%

Peste jumătate dintre angajaţi câştigă mai puţin de 1.600 de euro pe lună, cât este salariul mediu în Peninsula Iberică. Majoritatea ofertelor de angajare din Peninsulă, din ultima vreme, sunt pentru o leafă lunară în jurul sumei de 1.000 de euro, indiferent de postul oferit.

În condiţiile în care, în Spania, rata şomajului este cea mai ridicată din Uniunea Europeană, salariile oferite noilor angajaţi au scăzut, în ultimii doi ani, cu aproape 20%.

Mai mult, statisticile arată că lefurile primite de angajaţi tind să se uniformizeze, în special în cazul celor care nu au specializări foarte complexe.

Potrivit ultimului bilanţ elaborat de Ministerul de Finanţe, 18,3 milioane din angajaţii din Spania, adică mai mult de jumătate, sunt plătiţi cu mai puţin de 1.100 de euro pe lună.  Străinii, mai ales românii, fac parte din generaţia de angajaţi denumită „mileuristas”.

1.200 de euro în loc de 2.000 euro

Ciprian Haineală (31 de ani), din Bacău, câştiga, acum doi ani, ca şofer de camion, la Castellon, 2.100 de euro. El a intrat în şomaj şi, o perioadă de timp, a trăit din ajutorul de la stat, până s-a hotărât să se reangajeze.

Pentru acelaşi post pe care îl avea şi înainte, cu acelaşi număr de ore lucrate, Ciprian a mai găsit, tot în Castellon, oferte de angajare cu doar 1.200 de euro.

Constantin Peşu (35 de ani), din Botoşani, a lucrat, până în 2008, în construcţii, unde câştiga în jur de 2.000 de euro. Criza din construcţii l-a lăsat fără loc de muncă. Românul a căutat un job cel puţin la fel de bine plătit ca în construcţii, chiar şi în agricultură, dar nu a putut găsi.

El s-a angajat în cele din urmă, ca şofer. „Salariul de 1.100 de euro a fost singura ofertă acceptabilă şi chiar dacă am insistat să îmi negociez orele suplimentare, patronul, Jose Luis Fernando, nici nu a stat la discuţii. Cum solicitările erau foarte multe, iar pe mine m-a primit la recomandarea unui prieten comun de origine spaniolă, nu am insistat”, povesteşte Constantin. 

Cine sunt „mileuriştii“?

Termenul de mileurista a apărut pentru prima dată în august 2005, într-un articol publicat în cotidianul „El Pais”.

„Mileuriştii au în jur de 30 de ani, dar trăiesc cu salarii mici, în apartamente închiriate, împărţite cu alţi locatari. Nu au maşină, nici copii şi se văd împotmoliţi, dându-şi seama că viitorul nu e ceea ce credeau şi că nici visele nu sunt uşor de împlinit. Medici, ingineri sau designeri, toţi sunt la fel,” se scria în articol.

În prezent, după apariţia crizei financiare, neologismul „mileurista” (termen ce provine de la numărul 1.000) se întrebuinţează pentru a defini o persoană care aparţine generaţiei născute între 1965 şi 1985 şi ale cărei venituri se situează în jurul sumei de 1.000 de euro pe lună. De cele mai multe ori, „mileuriştii” au experienţă bogată sau studii superioare, neluate în calcul la stabilirea salariului.

image

În construcţii am câştigat 2.000 de euro pe lună. Acum, o ofertă mai bună de 1.200 de euro nu am găsit nici cu ajutorul cunoştinţelor.

image


Constantin Peşu
şofer

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite