S-a angajat unde fusese condamnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un compatriot a avut numai de câştigat în urma unei pedepse primite în Spania. Pentru unele delicte, precum cele care se soldează cu daune materiale minore, legislaţia spaniolă permite executarea pedepsei prin muncă în folosul comunităţii.

Costin B., de 39 de ani, a venit în Spania în urmă cu şapte ani. Până acum doi ani, a muncit în construcţii. Până când a fost judecat pentru deteriorare de bunuri şi condamnat la opt luni de detenţie şi muncă în folosul comunităţii. “Am executat opt luni de muncă în folosul comunităţii, ca gestionar şi paznic al unui centru de închiriat biciclete al Primăriei din Zaragoza”, povesteşte Costin.

În Spania, la început, a muncit în construcţii şi avea un salariu de aproape 2.500 de euro, dar alcoolul şi jocurile de noroc au fost cele care aproape i-au distrus viaţa.

A recunoscut că este alcoolic

“Nu mi-a ajuns salariul niciodată mai mult de trei-patru zile, plăteam doar chiria de ruşine, pentru că locuiam cu nişte cunoştinţe din oraşul meu. După trei luni, am furat prima jumătate de bicicletă de la centrul la care lucrez acum. Cealaltă jumătate era blocată, dar eram prea beat ca să-mi dau seama.”

Costin a mai furat bucăţi dintr-un scuter al unui oficiu poştal din Zaragoza, pentru că partea din faţă era blocată cu alarmă, roţile unui tractor-cisternă şi într-o noapte a plecat cu canapeaua din spate a unui autocar ce aparţine unui azil de bătrâni. A fost arestat şi condamnat, dar a recunoscut că e alcoolic.

După arestare şi judecată, diagnosticul medicului l-a salvat de la închisoare, şi ar fi trebuit să lucreze ca om de serviciu la curăţenie în gară.

“Am mărturisit sincer că nu ştiu ce fac atunci când beau şi am obţinut patru zile de muncă şi trei de detenţie săptămânal pe perioada condamnării de opt luni.

Am fost obligat să fac prezenţa la închisoare, să dorm acolo şi să respect regulamentul de ordine interioară, vineri, sâmbătă şi duminică”. A urmat un tratament şi un program de dezalcoolizare şi a fost trimis să lucreze chiar la centrul de închirieri de unde furase.

I s-a oferit o şansă

După ce şi-a ispăşit pedeapsa, i s-a propus să lucreze, de data asta cu contract, la acelaşi centru de închirieri. “Sunt plătit cu 1.800 de euro pe lună, dar fac şi ore suplimentare şi în lunile de vară câştig mai mult de 2.000 de euro.

Nu ajung la câştigurile dinainte, dar sper să scap de vicii şi mai ales am un loc de muncă stabil şi sigur”, mărturiseşte Costin B.

Deşi condiţiile de muncă din Spania sunt dificile, românul nu vrea să se întoarcă în ţară şi nu crede că ar fi avut o şansă în Clujul natal, aşa cum a avut în Zaragoza. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite