Românii, victime la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza surmenajului, tot mai mulţi imigranţi îşi pierd viaţa la serviciu În Spania, accidentele la locul de muncă sunt mult mai numeroase în rândul imigranţilor, din cauza

Din cauza surmenajului, tot mai mulţi imigranţi îşi pierd viaţa la serviciu

În Spania, accidentele la locul de muncă sunt mult mai numeroase în rândul imigranţilor, din cauza condiţiilor precare în care lucrează aceştia, a orelor suplimentare şi a nerespectării normelor de protecţie a muncii.

În primele trei luni ale anului, în Spania, 227 de persoane au decedat la locul de muncă, dintre care 74 în domeniul construcţiilor, potrivit statisticilor realizate de Ministerul Muncii. Tot în acest sector, s-au înregistrat, în doar trei luni, 54.720 de accidente. Chiar dacă nu se contabilizează numărul decedaţilor în funcţie de naţionalitate, sindicatele spaniole trag un semnal de alarmă cu privire la accidentele de muncă, tot mai frecvente în rândul românilor.

Ore suplimentare ilegale

Iată doar câteva exemple de accidente mortale produse la locul de muncă, soldate cu decese ale românilor. În luna februarie, în timp ce lucra în interiorul unui depozit de materiale de construcţii din Guadalajara, un muncitor român a fost strivit de câteva plăci de marmură. În martie, un şofer român a decedat într-un accident pe un şantier, iar în aprilie, alţi doi români au decedat în timp ce lucrau în agricultură, respectiv zidărie.Principalele cauze ale accidentelor mortale sunt lipsa calificării în meseria practicată şi oboseala, din cauza programului de lucru care include ore suplimentare peste limita legală.

Românii nu respectă normele de protecţie a muncii

Luis B., patronul unei firme din industria lemnului, explică: "De obicei, am probleme cu angajaţii români. Nu folosesc echipamentul de protecţie, iar eu nu-i pot controla zilnic. Spun că le este cald, vara, acesta devenind insuportabil. Viaţa lor e mai importantă.

Ca atare, săptămânal, semnează un proces verbal prin care iau cunoştinţă de obligativitatea purtării echipamentului de protecţie şi respectarea normelor." Potrivit legii, o firmă este obligată să încheie asigurări de viaţă şi accidente de muncă pentru angajaţi. Toate acestea asigurări sunt valabile numai dacă muncitorul este angajat legal, cu contract de muncă, şi respectă normele de protecţie a muncii, conform meseriei practicate.

Potrivit datelor furnizate de sindicatul UGT, în anul 2007, majoritatea imigranţilor decedaţi în urma unui accident la locul de muncă aveau vârste cuprinse între 31 şi 45 de ani (42,86%), lucrau în construcţii (71,43%) cu un contract pe o perioadă determinată (71,43%), iar moartea lor s-a produs în urma unei căderi (42,86%).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite