Românii trimit mai puţini bani acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul crizei, s-a diminuat substanţial volumul tranzacţiilor monetare. Se trimit mult mai puţini bani în ţările de origine, se fac tot mai puţine convorbiri internaţionale, iar acest lucru se reflectă în numărul mare de falimente înregistrate.

Cele mai afectate sunt centrele care oferă servicii de transfer de bani şi servicii de comunicaţii internaţionale, denumite în Spania “locatoria”, foarte utilizate de către imigranţi.

Potrivit statisticilor, pe fondul crizei financiare, numărul acestor birouri s-a redus la jumătate în ultimele luni. Şi în cazurile românilor, aceste centre erau până de curând folosite pentru a suna acasă sau pentru a trimite bani rudelor din ţară.

Angel Maria Garcia Valens a deschis primul locutorio în Tarragona în anul 2002, iar de atunci a avut numai de câştigat de pe urma afacerii dedicate exclusiv imigranţilor.

În prezent, este proprietara a cinci astfel de locaţii. Criza economică a atins şi afacerea sa, iar acum Angel Maria este nevoită să închidă două dintre sucursale. “Nu mai sunt rentabile. Mulţi imigranţi sunt şomeri, nu au bani nici să trăiască aici”, a declarat ea pentru ziarul “Adevărul”.

Birourile rămase încă deschise se bazează în lupta pentru supravieţuire doar pe clienţii fideli. “Avem un locatorio într-un cartier în care majoritatea clienţilor sunt români. Unul din cinci nu mai trimite deloc bani, iar ceilaţi au redus substanţial sumele trimise”, adaugă Angel Maria.

“E mai rentabil să sun de la cabină”

Stabilit de patru ani în Tarragona, Marcel Nicu este unul dintre clienţii fideli. “De obicei vin seara, după serviciu, pentru a-mi suna familia din Sibiu. Nu am internet acasă şi e mai rentabil să sun de la cabină”, spune Marcel.

Românul admite că sumele pe care le trimite acasă lunar s-au înjumătăţit de când nu mai face ore suplimentare la firma la care lucrează.

Ultimele date ale Bancii Naţionale a Spaniei, arată că, în primele nouă luni ale anului 2008, suma totală a banilor trimişi de imigranţi în ţările de origine a scăzut cu 7% faţă de 2007.

“Pe viitor se aşteaptă scăderi severe”, potrivit lui Inigo More, analist financiar specializat în transfer monetar internaţional, citat de EFE. 

Trimit acasă 20 de euro lunar

În Castellon, multe dintre firmele de gen, care anul trecut încă mai aveau clienţi, acum s-au închis. Soraya Beltran are un astfel de centru în Castellon, încă din anul 2005. „Dacă acum câţiva ani românii trimiteau la familie cel puţin 200 de euro lunar, acum sunt persoane care depun şi 20 sau 30 de euro”, subliniază Soraya.

Tranzacţiile au scăzut cu 35 %

Şi în zona Madridului se simte o scădere a numărului de clienţi români care trimit bani către ţara natală. În urmă cu patru ani, Vasile Vladimir Bindeanu şi-a deschis un locatorio în localitatea Alcala de Henares.

”Majoritatea clienţilor mei sunt români, iar faţă de alţi ani, în ultimele luni ale 2008 am remarcat o scădere a numărului de tranzacţii către România. În procente, putem vorbi de o scădere cu 30-35 la sută. Criza este peste tot, nu ai ce să faci.”, spune românul.

Bani trimişi în colete

Sumele trimise de români şi marocani în 2007 au reprezentat doar 6% din totalul transferurilor efectuate de imigranţii din Spania. Chiar dacă acestea reprezintă cele mai numeroase comunităţi de străini din ţara iberică, transferurile pe care le-au realizat acum doi ani sunt mult mai mici decât cele făcute de imigranţii sud-americani.

Astfel, românii şi marocanii au trimis în total între 500 şi 600 de milioane de euro, în timp ce doar imigranţii columbienii au făcut transferuri în valoare de 1.500.000.000 de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite