Românii, primii la violenţa în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea cazurilor de violenţă în familie din Spania sunt asociate cu imigranţii. Perceptia nu este falsă, dacă se ia în considerare numărul total de imigranţi din Spania (aproximativ 10%

Majoritatea cazurilor de violenţă în familie din Spania sunt asociate cu imigranţii. Perceptia nu este falsă, dacă se ia în considerare numărul total de imigranţi din Spania (aproximativ 10% din populaţie), raportat la totalul crimelor pasionale produse.

În 2004 erau doar 16 imigranţi condamnaţi pentru crime pasionale, reprezentând 22,8% din totalul celor arestaţi pentru acest motiv. Până la 1 octombrie 2008, procentul a ajuns la 45,8%.

Anul acesta s-au comis un total de 50 de crime, mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007, însă cu mai multe victime în rândul imigrantelor. Dintre femeile asasinate în 2008, 29 erau de naţionalitate spaniolă iar 21 erau imigrante.

Potrivit unui raport al victimelor violenţei în familie, reiese că, în 2007, peste 25% din totalul agresorilor imigranţi erau români iar anul acesta, trei românce şi-au pierdut viaţa de mâna soţului.

Anul 2008 a debutat pe 23 ianuarie cu o crimă violentă comisă de un român în localitatea Alcala de Henares, Madrid. Alexandra (20 de ani) a fost arsă de vie de iubitul ei.

În ziua de 27 iulie, o altă româncă este ucisă în Logroño de fostul soţ. Românul (52 de ani) avea un ordin judecătoresc de restricţie. După comiterea crimen, s-a sinucis.

La 22 septembrie s-a înregistrat ultima victimă de origine română. O femeie (42 de ani) a fost înjunghiată de 11 ori de iubitul ei, în localitatea Pedrajas de San Esteban, Valladolid. Vârsta agresorilor este de obicei cuprinsă între 21 şi 50 de ani.

Echipe formate din psihologi, poliţişti şi asistenţi sociali lucrează cu victimele care au denunţat cazuri de violenţă. Ei avertizează asupra faptului că românii, de cele mai multe ori, nu respectă ordinul judecătoresc de restricţie.

S-au editat ghiduri în care se pot consulta drepturile victimelor violenţei în familie, traduse în franceză, chineză, română, arabă şi engleză.  Româncele din Spania care se consideră maltarate pot suna la numărul de telefon 016.

De asemenea, Ministrul Egalitătii din Spania, Bibiana Aido, a anunţat că în programul de prevenirea a violenţei în familie se va introduce o linie telefonică destinată bărbaţilor  “care simt un exces de violenţă”.

 Aceştia sunt invitaţi să apeleze la acest serviciu pentru a fi informaţi despre cum se pot controla.Ei vor fi învăţaţi să-şi canalizeze agresivitatea în alte direcţii şi să nu ajungă la violenţă”, potrivit ministrului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite