Românii, cei mai nemulţumiţi de viaţa lor, dintre comunitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sondajul realizat de Fundaţia Europeanã pentru Îmbunãtãţirea Condiţiilor de Viaţã şi Muncã (Eurofound) scoate din nou la luminã diferenţele semnificative ale calitãţii vieţii între

Sondajul realizat de Fundaţia Europeanã pentru Îmbunãtãţirea Condiţiilor de Viaţã şi Muncã (Eurofound) scoate din nou la luminã diferenţele semnificative ale calitãţii vieţii între ţãrile fondatoare şi noile state membre ale U.E., ca de altfel şi între ţãrile din nord şi cele din sud.

Puterea de cumpãrare este cu mult sub media europeanã (doar 55%) în noile state membre (România şi Bulgaria) şi în ţãrile candidate (Croaţia, Macedonia şi Turcia). Numãrul persoanelor care nu au acces la bunuri considerate esenţiale este mult mai mare în aceste ţãri, faţă de restul  U.E.

Conform sondajului, aceste diferenţe se reflectã şi în viaţa de zi cu zi. Locuitorii noilor ţãri din U.E. sunt, majoritatea, proprietarii caselor unde locuiesc (printre ţãrile fondatoare procentul este de 40%), dar acestea sunt mult mai degradate. 42% dintre români sunt afectaţi din cauza deteriorãrii edificiilor unde locuiesc, în timp ce numai 9% dintre finlandezi se plâng de aceastã problemã.

În noile ţãri ale U.E., aproape jumãtate dintre persoanele sãrace trebuie sã plãteascã vizita la medic, în timp ce aceastã cifrã este de 31% în Europa Occidentalã. De asemenea, gradul de mulţumire în ceea ce priveşte viaţa pe care o duc este mai mic în rândul cetăţenilor din noile state membre, în timp ce locuitorii din statele nordice sunt cei mai multumiţi.


Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite