Românii împânzesc Spania şi Italia cu magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compatrioţii din cele două ţări nu se lasă descurajaţi de criza economică şi investesc în mici afaceri. Motivele care îi determină pe românii din cele două ţări să îşi deschidă propriile afaceri sunt dintre cele mai diferite. 

În prezent, în oraşul Castellon, acolo unde trăieşte o importantă comunitate românească, există mai mult de 300 de megazine ale căror proprietari sunt imigranţi.

În ultimul an, din ce în ce mai multe aprozare şi magazine cu specific românesc s-au inaugurat în localitate. „Încă de când locuiam în România visam să am propria mea afacere.

Am vândut un apartament în România şi am deschis un aprozar aici, în Castellon”, spune Trifut Mihaela, de 34 de ani, originară din Timişoara. Ca şi Mihaela, în ultimele două luni, aproximativ 10 români şi-au deschis magazine alimentare în Castellon.

„Soţul meu munceşte în sectorul construcţii, care merge din ce în ce mai greu. Motivul pentru care am deschis aprozarul acum cinci săptămâni, în plină criză, este acela că, în acest fel, în fiecare lună intră sigur un salariu în casă”, adaugă românca.

Cheltuielile lunare ale proprietăresei se ridică la aproximativ 1.000 de euro, bani în care sunt incluse chiria, 600 de euro, impozitele şi asigurările sociale. 

60% din şomaj pentru a-şi deschide o afacere

În Spania, persoanele care au dreptul la mai mult de trei luni de şomaj şi vor să-şi deschidă o afacere, pot solicita 60% din întregul şomaj, dacă au intenţia să devină liberi profesionişti.

Restul de bani îl pot folosi pentru a-şi plăti taxele şi impozitele. Aproximativ 95.000 de persoane sunt eligibile în prezent pentru acest program. Atunci când a rămas fără serviciu, Florin Vasile, de 56 ani, a apelat şi el la acest program.

„Mi-au dat 7.000 de euro la început. Banii se pot folosi numai pentru dotarea magazinului şi trebuie justificaţi prin facturi, altfel restul subvenţiei se pierde, iar suma acordată trebuie înapoiată statului”, explică Florin.

Le place muşchiul ţigănesc

Şi în Italia, în ultima perioadă, în majoritatea regiunilor numărul magazinelor care comercializează produse româneşti a crescut considerabil.

Chiar şi în regiunile unde numărul românilor nu e foarte mare, cum ar fi Marche, situată în centrul Italiei, au apărut doar în ultimele două luni cinci astfel de magazine. Iniţiativele sunt motivate de faptul că numărul românilor care vin în zonă este în creştere.

”Eu practic un fel de ”sampling” cu clienţii italieni, mai ales în cazul mezelurilor. Mulţi dintre ei apreciază pastrama sau muşchiul ţigănesc din România.

Deşi e patria parmeggianului sau a mozzarelei, nu rămân indiferenţi la telemeaua sau caşcavalul afumat românesc.” mărturiseşte Vasilica Roşca, de 30 de ani, proprietara unui magazin situat în localitatea Jesi, de lângă Ancona.

Palinca are succes la italieni

”Palinca românească a prins mulţi clienţi italieni sau străini. Mulţi îmi spun că e mai bună şi mai aromată ca ”grappa” italiană. Varza murată se vinde imediat.

În afara românilor, sunt familii de italieni care au învăţat de la conaţionalii noştri cum se fac sarmalele şi mulţi revin şi cumpără varza sau mirodeniile necesare.” ne spune Lăutărescu Carmen Laura, de 29 de ani, din Falconara Marítima.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite