Românii au devenit adepţii siestei iberice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prânz, angajaţii au la dispoziţie zilnic o pauză de două-trei ore în care merg acasă pentru a se odihni. În afară de slujbele mai bine plătite, românii au fost atraşi în Spania atât de stilul relaxat de viaţă, cât şi de programul de muncă lejer al localnicilor.

Un român care soseşte pentru prima dată în Spania şi iese la plimbare sau la cumpărături în jurul orei 14.30 poate crede că este ţinta unei glume. Magazinele, barurile, fabricile şi birourile sunt închise.

Aceasta a fost şi impresia lui Florian Florea (56 de ani), din Bucureşti, venit în vizită la băiatul său, la Castellon. Nedumerirea a dispărut însă atunci când şi-a aruncat privirea pe orarul afişat la vedere la orice magazin: 14.00 - 17.00, pauză de masă.

Între 14.00 şi 17.00, oraşul e pustiu

Spania este o ţară în care se păstrează multe tradiţii străvechi: dieta mediteraneană, coridele, muzica flamenco. Fără îndoială, atât pentru autohtoni, cât şi pentru românii din Spania, cea mai apreciată tradiţie rămâne siesta.

La prânz, angajaţii au o pauză de trei ore în care vin acasă pentru a mânca şi pentru a se odihni, putând dormi câteva zeci de minute.

Legal, dacă programul zilnic depăşeşte şase ore continuu, trebuie acordată o pauză de odihnă de minimum 15 minute, dar spaniolii preferă să respecte tradiţiile.

Durata şi ora la care începe pauza de masă este decisă conducerea fiecărei firme. În general, pauza începe la orele 13.00-14.00 şi durează între două şi trei ore jumătate. „Spaniolii dorm la amiază, iar orarul de lucru respectă obiceiul. Este o tradiţie pe care şi noi, românii, lucrând pentru spanioli, am adoptat-o. Între 15.00 şi 17.00, majoritatea firmelor se închid, iar angajaţii se odihnesc”, spune Diana Vârşu (34 de ani), din Balş, rezidentă în Granada.

Andreea Dinu (40 de ani), din Târgovişte, este vânzătoare la un supermarket românesc din Spania.

Patronii români nu apreciază obiceiul

„Patronii magazinului sunt români şi mi-au spus de început că la ei nu se procedează ca la spanioli, aşa că la prânz ţinem deschis. De la spanioli am luat ora de începere a programului, 9.00, pentru că mai devreme nu prea aveam clienţi“, precizează românca.

În Granada, tradiţia devine lege

La începutul lunii iulie, în oraşul Granada, va intra în vigoare o ordonanţă de urgenţă care reglementează activităţile desfăşurate în locuri publice. Principalii vizaţi sunt cerşetorii şi prostituatele, însă cu noile măsuri se vor confrunta şi ceilalţi cetăţeni, care vor avea obligaţia de a respecta tradiţionala siestă spaniolă.

image

Angajaţii din Spania respectă cu sfinţenie pauza de la prânz

Ordonanţa aprobată de primăria oraşului Granada interzice, între orele 15.00 şi 17.00, desfăşurarea oricăror activităţi zgomotoase care pot deranja siesta vecinilor. În funcţie de gravitatea faptei, cei care încalcă prevederile ordonanţei vor primi amenzi de până la 3.000 de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite