Românii, cei mai exploataţi în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se află în fruntea listei ţărilor cu cel mai mare număr de persoane exploatate la locul de muncă din Spania. Aşa reiese din studiul care prezintă o analiză a cazurilor de exploatare

România se află în fruntea listei ţărilor cu cel mai mare număr de persoane exploatate la locul de muncă din Spania. Aşa reiese din studiul care prezintă o analiză a cazurilor de exploatare a persoanelor care muncesc în această ţară.
 
Din cele 3.817 cazuri consemnate oficial între anii 2001-2006, cetăţenii din România au fost implicaţi în 970, ceea ce reprezintă cea mai ridicată cifră. Pe poziţia secundă se află Marocul (925 de cazuri), urmat de Spania (730 de cazuri).
 
Dacă în 2001 s-au înregistrat doar patru cazuri cu cetăţeni români, în anii următori, creşterea a fost progresivă, ajungându-se la 310 cazuri în anul 2004 şi 309 cazuri în anul 2005.

”Cazul România”

Sectorul agricol a fost identificat ca zona în care se întâlnesc cele mai multe cazuri de exploatare a imigranţilor. La pagina 98 a studiului, este prezentat ”Cazul România”.

Este povestea unui tînăr introdus ilegal în Spania înainte de 1 ianuarie 2007, de un grup de ţigani. Acestuia i se confiscă paşaportul, i se impută o datorie de 1.000 de euro pentru călătorie şi este obligat să muncească pentru ţigani. Este plătit cu doi euro pe zi, mănâncă resturi de mâncare şi este ameninţat, lovit şi insultat permanent.
 
Cazul lui urma să fie prezentat joi pe postul naţional de televiziune TVE, ca promovare a luptei împotriva exploatării persoanelor. În perioada următoare, vor urma alte cazuri şi vor fi difuzate spoturi publicitare.

Bărbaţii sunt cei mai vizaţi

Conform studiului, profilul majoritar al victimelor este:  un bărbat de vârstă medie, care nu ştie să vorbească limba spaniolă şi cu un nivel educativ scăzut în ţara de origine. Exploatarea femeilor se realizează în domenii de activitate ca servicii “în casă” sau agricultura şi de cele mai multe ori se încheie cu exploatarea sexuală a acestora.
 
Conform estimărilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, în întreaga lume există 2,45 milioane de persoane exploatate. Dintre acestea, 43% sunt victime ale exploatării sexuale, 32% ale exploatării la locul de muncă şi 25% - care se pot încadra în ambele cazuri.
 
Structurat pe şase capitole, studiul a avut la bază realizarea a 34 de interviuri cu specialişti din Madrid, Cataluñia, Almeria şi Valencia.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite