Românii dăruiesc mărţişoare spaniolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Reprezentanţii unei asociaţii de imigranţi vor împărţi cadouri de 1 Martie, pe străzile din Castellon . În cadrul Zilelor oraşului Castellon, în acest weekend, un grup folcloric de 20

>> Reprezentanţii unei asociaţii de imigranţi vor împărţi cadouri de 1 Martie, pe străzile din Castellon .

În cadrul Zilelor oraşului Castellon, în acest weekend, un grup folcloric de 20 de români va defila, alături de spanioli, pe străzile localităţii. Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, românii vor dărui mărţişoare trecătorilor.

Pentru al treilea an consecutiv, reprezentanţii Asociaţiei Imigranţilor Ţărilor din Est (AIPE) sunt invitaţi de administraţia locală Castellon să defileze alături de spanioli la Zilele oraşului.

"Ne-am gândit să confecţionăm mărţişoare, pe care să le oferim trecătorilor pe parcursul traseului, de la primărie până la biserică", spune Angela Placsintar, preşedinte AIPE. "Fiecare mărţişor va fi însoţit de o felicitare în limba spaniolă", completează Angela.


Grupul folcloric "Suflete româneşti" este alcătuit din 20 de tineri, fete şi flăcăi, îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti. Însoţiţi de un acordeonist, ei vor parcurge cele două ore de traseu dansând şi împărţind mărţişoare.


"În Castellon nu există mărţişoare, iar copiii români care s-au născut aici nu cunosc acest obicei. Am importat din timp mărţişoarele, dar anul viitor vrem să le confecţionăm noi. Am pregătit şi ii, pe care chiar noi le-am cusut de mână", ne-a spus Liliana Iotu, coordonatoare de proiect la AIPE.


Veneţia: poezie şi muzică populară


În Italia, asociaţia Culturală Română "Decebal Traian", din San Don di Piave (Veneţia), a aderat de curând la proiectul "Poporul şi cultura".


În cadrul acestuia, 20 de primării din provincia Veneto şi-au dat acordul pentru a găzdui evenimentele comunităţilor participante. De 8 Martie, evenimentul "Tradiţii româneşti de Ziua mamei" va cuprinde un recital de poezie şi un program de muzică populară. Programul artistic va fi interpretat de copii din grupul "Colindătorii". Cei prezenţi vor degusta bucate româneşti, pregătite de mamele copiilor.


"Vom folosi această ocazie pentru a oferi mărţişoare tuturor doamnelor prezente", ne-a spus Dănuţ Săboanu, preşedintele asociaţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite