Românii, comunitari cu "viză de rezidenţă" în Spania?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul local spaniol din Madrid dezinformează românii despre necesitatea solicitării vizelor de rezidenţă, de transit sau de reIntregire a familiei La mai mult de un an şi jumătate

Guvernul local spaniol din Madrid dezinformează românii despre necesitatea solicitării vizelor de rezidenţă, de transit sau de reIntregire a familiei

La mai mult de un an şi jumătate de când România a devenit membră a UE, românii care accesează site-urile direcţiilor de imigraţie ale guvernelor locale spaniole sunt dezinformaţi. Dorind să afle cum să realizeze diverse demersuri legale, ei citesc pe paginile în limba română că au nevoie de viză de rezidenţă pentru a intra în Spania, la fel ca şi cetăţenii extracomunitari.

InmigraMadrid, portalul patronat de Direcţia de Imigraţie şi Cooperare din cadrul guvernului autonom din Madrid, oferă informaţii de bază cetăţenilor străini, la sosirea în Spania. Temele abordate sunt rezidenţa, permisul de muncă, accesul la o locuinţă, regruparea familială, serviciile sociale, sanitare şi de educaţie, etc.

Cetăţenii români pot selecta limba română, una dintre cele patru în care sunt redactate informaţiile. Deşi probabil se aşteaptă ca ceea ce vor citi în limba natală să le aducă lămuriri despre situaţia şi statutul lor legal în Spania, românii nu vor reuşi decât să capete mai multe îndoieli şi nesiguranţă.

Informaţiile redactate în limba română se referă la cetăţenii extracomunitari, românul fiind sfătuit să ceară viză de rezidenţă de la consulatul spaniol din România.

"Ghidul primilor paşi ai imigrantului", care poate fi descărcat de pe site, disponibil în limba română, prevede clar că dacă eşti cetăţean al ţărilor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European sau al Elveţiei, ai dreptul "să intri, să ieşi, să circuli şi să rămâi liber pe teritoriul spaniol, precum şi să ai acces la orice tip de activitate lucrativă, de muncă sau profesională, pe cont propriu sau ca angajat, să prestezi şi să primeşti servicii".

Apoi sunt enumerate ţările la care se face referire: Austria, Belgia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Islanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia şi Suedia.

Pentru o lectură edificatoare, în limba română, iată răspunsurile autorităţilor din Madrid, la întrebările: "Ce trebuie să fac pentru a obţine permisul de rezidenţă şi de muncă?"sau "Cum îmi pot regrupa familia?"

http://www.madrid.org/cs/Satellite?cid=1142319763485&idPaginaAsociada=1142319763485&language=ro&pagename=PortalInmigrante%2FPage%2FINMI_pintarContenidoFinal

http://www.madrid.org/cs/Satellite?cid=1142319765079&idPaginaAsociada=1142319765079&language=ro&pagename=PortalInmigrante%2FPage%2FINMI_pintarContenidoFinal

Contactată de reporterii "Adevărul", Maria Martinez, administratorul site-ului InmigraMadrid, a declarat că pagina în limba română este doar o copie, o traducere a celei în limba spaniolă, fără nicio adaptare. "Până la finalul perioadei tranzitorii, site-ul va rămâne la fel, pentru că vechiul regim al obţinerii permiselor de muncă se menţine în cazul românilor, chiar dacă au apărut unele schimbări", a afirmat Martinez.

Ea susţine că informaţiile oferite pe site nu-i afectează pe români, pentru că aceştia au un număr de telefon al imigrantului, 012, la care pot apela pentru a cere lămuriri. Cu toate acestea, ca urmare a discuţiei avute cu reporterii "Adevărul", Maria Martinez a promis că va posta pe pagina în limba română o rubrică specială, în care îi va aviza pe cititori că nu toate informaţiile oferite corespund situaţiei actuale a românilor şi că, în momentul ridicării interdicţiei de a lucra în Spania, pagina în limba română va fi revizuită.

O situaţie asemănătoare a fost semnalată acum câteva zile şi în Comunitatea Valenciană, de către Observatorul asupra Imigraţiei din cadrul Universităţii din Alicante.

Carlos Gomez, directorul Observatorului, a reclamat Guvernului Autonom Valencian informaţiile oferite greşit, prin intermediul portalului Direcţiei de Imigraţie şi Cooperare, despre demersurile necesare pentru obţinerea rezidenţei şi a permisului de muncă de către imigranţi.

Gomez a oferit ca exemplu situaţia românilor şi a bulgarilor, cărora li se oferă informaţii despre obţinerea rezidenţei, însă acestea corespund cazului cetăţenilor extracomunitari. În urma sesizării primite, reprezentanţii guvernului autonom au decis să renunţe la rubrica de întrebări şi răspunsuri pentru imigranţi şi au eliminat-o de pe site.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite