Românii, chiriaşi în centrele istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuinţele vechi sunt căutate pentru că oferă cele mai mici chirii Străinii nou-veniţi în Spania au modificat peisajul urban spaniol. Imigranţii au readus la viaţă cartiere care erau

Locuinţele vechi sunt căutate pentru că oferă cele mai mici chirii

Străinii nou-veniţi în Spania au modificat peisajul urban spaniol. Imigranţii au readus la viaţă cartiere care erau aproape părăsite şi în proces de degradare.

Într-un studiu recent, Fundaţia Caritas relevă că marocanii şi românii sunt principalii chiriaşi ai locuinţelor din centrele vechi ale marilor oraşe. Preţul chiriilor, mult mai mic faţă de cel al locuinţelor din cartierele noi, se explică prin faptul că proprietarii acestor case, închiriate cu mulţi ani în urmă, au menţinut chiria stabilită iniţial, chiar dacă s-au schimbat chiriaşii. De cele mai multe ori, starea în care se află locuinţa este sub nivelul cerut de autohtoni.

Oportunitate pentru proprietari

Studiul relevă, de asemenea, că în zona de sud a Spaniei, în oraşe precum Sevilla şi Almeria, străinii din centrele vechi locuiesc în edificii deteriorate, în condiţii insalubre. Astfel, acest segment al pieţei imobiliare s-a dezvoltat datorită rasismului şi a lipsei de solidaritate a proprietarilor, însă, pe de altă parte, a fost răspunsul la cererea imigranţilor de locuinţe ieftine.

Chirii de numai 300 de euro

În Barcelona, El Raval este cunoscut ca fiind cartierul românilor, marocanilor şi pakistanezilor. Timpul şi oamenii i-au schimbat aspectul. Într-un mic apartament de pe străduţele înguste, cu haine întinse pe sârmele balcoanelor, pot convieţui între 15 şi 20 de români, care plătesc împreună 300 de euro lunar şi aşteaptă ziua când vor părăsi cartierul pentru ceva mai bun.

În Raval, procentul străinilor a crescut în numai 10 ani de la 3% la 55%.

Chiriile locuinţelor din centrul vechi al oraşului Castellon sunt la fel de mici, deşi condiţiile sunt mult mai bune decât cele din El Raval. Un apartament cu trei camere, de 90 de metri pătraţi, poate costa între 300 şi 350 de euro, în timp ce unul similar, dar într-un cartier mai nou, costă în jur de 600 de euro.
"Aceste locuinţe se moştenesc de la un chiriaş la altul şi nu ajung să fie oferite pe piaţa imobiliară. Contractele sunt vechi, de acum 10 ani", spune Florentina Grecu, agent imobiliar în Castellon.

Locuinţe declarate patrimoniu istoric

Într-una din casele cele mai vechi din oraşul Castellon locuieşte Angela Placsintar. "Fosta proprietăreasă a moştenit imobilul de la bunica ei. Edificiul are aproximativ două secole şi o lungă istorie. A fost restaurat după cel de-al Doilea Război Mondial, când a fost parţial distrus de o bombă", spune Angela. Declarat de interes istoric şi protejat de către stat, edificiului nu i se pot aduce modificări. "Contractul de închiriere stipulează că nu avem voie să schimbăm nici măcar obloanele de la geamuri sau uşa de la intrare", spune Angela.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite