Românii de la centrala nucleară Vandellos II

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi români povestesc care este protocolul de urmat în incinta centralei nucleare Vandellos II, oprită acum din cauza unui incendiu Centrala nucleară Vandellos II, la numai 60 de

Doi români povestesc care este protocolul de urmat în incinta centralei nucleare Vandellos II, oprită acum din cauza unui incendiu

Centrala nucleară Vandellos II, la numai 60 de kilometri de Tarragona, a suferit duminică, un incendiu la un generator electric care a fost controlat în cele din urmă de pompieri.

Ca urmare, centrala îşi va întrerupe activitatea pentru câteva săptămâni. Mulţi militează pentru închiderea complexului nuclear, iar alţii sunt orbiţi de banii pe care-i câştigă alimentând un pericol care poate fi, în ultimă instanţă, iminent.

Greenpeace şi alte asociaţii de protecţia mediului au cerut şi în această ocazie încetarea activităţii complexului nuclear Asco-Vandellos.

În urmă cu o săptămână, Consiliul de securitate naţională a anunţat că sancţiunea centralei Asco din Tarragona, consecinţă a unui incident produs în noiembrie, 2007, când s-au detectat particule radioactive în exteriorul edificiului, iar Consiliul de securitate nucleară nu a fost anunţat la timp, poate oscila între 9 şi 22,5 milioane de euro.

La firma de servicii de întreţinere a centralei lucrează şi doi români. "Compania pentru care lucrăm oferă servicii de întreţinere a porţilor de la parcul nuclear. Înainte de a fi trimişi la centrală, a trebuit să ne facem toate analizele. De asemenea, am fost instruiţi de oamenii lor", îşi aminteşte Stelian M., 33 de ani.

"Primim un card cu cip şi astfel suntem mereu supravegheaţi. Mergi doar acolo unde ai treabă, conform planului întocmit dinainte. Încerci să nu atingi prea multe sau să mergi în zonele neautorizate", explică Ciprian P., 31 de ani.

"Nu avem voie să facem nicio gaură în plus sau la întâmplare. Mereu facem hărţi şi aşteptăm acceptul celor de la centrală. Dacă se întâmpla ceva, se activează automat planul de urgenţă şi toate uşile rămân închise. Dacă am fost radiaţi intrăm direct în camera de spălare. Este ceea ce ne-au învăţat la cursuri", completează Stelian.

La ieşirea din centrală sunt senzori identifică orice posibilă urmă radioactivă din corp. "Oricât m-ar plăti, nu mi-aş dori să intru zilnic în centrală.

Acum venim doar dacă se defectează ceva, aproximativ o dată pe lună. Am intrat o singură dată în zona strict interzisă publicului, în camera de control. E o maşinărie care te învaţă că eşti doar un muritor, care poate dispărea oricând. Priveşti altfel viaţa după ce ieşi de acolo", e de părere Stelian.

În Spania funcţionează şase centrale nucleare cu şase reactoare, dintre care trei reactoare sunt amplasate în Catalunya.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite