Românii şi bulgarii nu mai pot fi expulzaţi pentru că "nu au acte"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu data de 1 ianuarie 2007, când românii şi bulgarii au devenit cetăţeni comunitari şi, implicit, au obţinut drept de rezidenţă în statele Uniunii Europene, aceştia nu mai pot

Începând cu data de 1 ianuarie 2007, când românii şi bulgarii au devenit cetăţeni comunitari şi, implicit, au obţinut drept de rezidenţă în statele Uniunii Europene, aceştia nu mai pot fi expulzaţi pe motiv de "şedere ilegală".

Românii "prinşi" fără permis de rezidenţă înainte de aderarea României la UE, pentru care ordinele de expulzare, în urma finalizării proceselor intentate de autorităţi, au ajuns după 1 ianuarie 2007, nu mai trebuie să execute sentinţa. Conform Tribunalului Suprem spaniol, hotărârea de expulzare a românilor şi a bulgarilor, pe acest motiv, ar încălca dreptul la libera circulaţie al cetăţenilor comunitari.

De asemenea, nici românii care lucrează la negru nu pot fi expulzaţi, urmând a se lua alte măsuri în cazul lor. Singura situaţie care se poate solda, în Spania, cu emiterea ordinelor de expulzare este cea în care se consideră că respectivii cetăţeni sunt o ameninţare la adresa siguranţei publice şi naţionale spaniole.

Deşi ordine de expulzare a românilor şi bulgarilor, pe motivul şederii ilegale pe teritoriul spaniol, vor mai fi emise, acestea sunt doar finalizări ale proceselor aflate pe rol, intentate înainte ca cele două state să devină membre U.E.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite