Românii vor bani, Berca promite slujbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiile românilor din Comunitatea Valenciană solicită sprijin financiar din partea Executivului de la Bucureşti pentru a funcţiona eficient Secretarul general al guvernului, Gabriel

Asociaţiile românilor din Comunitatea Valenciană solicită sprijin financiar din partea Executivului de la Bucureşti pentru a funcţiona eficient

Secretarul general al guvernului, Gabriel Berca, aflat în vizită în Spania, le-a promis românilor din Castellon că li se vor aloca o parte din fondurile europene.

Secretarul general al guvernului, Gabriel Berca, s-a întâlnit cu preşedinţii asociaţiilor române din Comunitatea Valenciană, pentru a discuta despre problemele pe care acestea le întâmpină.

"Vizita din Spania presupunea, iniţial, doar vizitarea Expozaragoza 2008, dar, după o discuţie cu premierul Tăriceanu, am decis să vin şi în Castellon, unde numărul românilor este atât de mare", a precizat Gabriel Berca.

Vor costume naţionale şi reviste

În timpul întrevederii, cei mai mulţi preşedinţi de asociaţii s-au plâns de lipsa fondurilor pentru finanţarea evenimentelor socio-culturale, pentru sprijinirea românilor care se află într-o situaţie disperată şi vor să se întoarcă acasă, dar şi de lipsa personalului din asociaţii.

Ei au mai cerut secretarului general al guvernului materiale promoţionale (cărţi, costume populare, reviste) pentru prezentarea României la evenimentele pe care le organizează, iar consulul Liviu Popa a promis că se va ocupa de distribuirea gratuită a acestora.

"Vom încerca să găsim soluţii reale la probleme şi să oferim locuri de muncă de calitate celor care vor să se întoarcă în România. Ştim că unii sunt necăjiţi şi se confruntă cu situaţii dificile", a răspuns Berca. El a adăugat că din cele 33 de miliarde de euro pe care le va primi România de la UE până în 2013 pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor, o parte din bani va fi destinată conaţionalilor din Spania.

În puţine zone din Europa românii sunt respectaţi şi integraţi precum cei din Castellon
Gabriel Berca,
secretar general al guvernului

Nu mai vor sarmale

Preşedinţii asociaţiilor de români au intrat într-o dispută legată de constituirea unui juriu care să stabilească ce tradiţii şi obiceiuri ne vor reprezenta la evenimentele culturale. Conaţionalii din Castellon s-au arătat nemulţumiţi că România este prezentată ca "o ţară a sarmalelor" şi au cerut să se pună un accent mai mare pe elementele culturale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite