Românii de afară au mai multe zile libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este una din ţările europene cu cele mai puţine Sărbători legale pe an. Avantajaţi sunt însă conaţionalii noştri din Spania şi Italia, două ţări membre ale Uniunii Europene unde angajaţii au multe zile libere.  

De anul viitor, românii ar putea însă să muncească mai puţin cu două zile. Asta dacă preşedintele Traian Băsescu va promulga legea aprobată recent de Camera Deputaţilor, conform căreia vom avea liber prima şi a doua zi de Rusalii. De asemenea, preşedintele a cerut ca şi ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, totodată Ziua Marinei, să fie zi liberă. 

În prezent, românii se pot considera printre cei mai harnici din Europa, având doar opt zile libere legale pe an. De cealaltă parte se află Spania şi Italia, ambele fiind printre campioanele Europei în ceea ce priveşte zilele de relaxare.

Spania are în medie 17 zile nelucrătoare pe an, în timp ce românii care muncesc în Italia stau acasă legal aproximativ 13 zile, în funcţie de regiunea unde locuiesc. Cifrele nu includ concediile legale de odihnă, numărul de zile de pauză fiind de 21 în toate cele trei ţări.

Campioanele relaxării

În Spania există 17 comunităţi. În afară de cele zece zile libere la nivel naţional, fiecare comunitate are în medie şapte zile libere pe an.

În Italia, cele 13 zile libere includ sărbători precum Ziua Carnavalului, Sfântul Ştefan, Sărbătoarea Maicii Domnului şi Pogorârea Sfântului Duh. Numărul de zile libere variază de la o regiune la alta, cei mai petrecăreţi fiind locuitorii din sud.

Românii produc puţin

Conform datelor, românii petrec cel mai mult timp la serviciu. Cu toate acestea, conform unui studiu realizat în 2007, ţara noastră se afla pe penultimul loc în Europa în ceea ce priveşte productivitatea muncii. Pe scurt, stăm mult la serviciu, dar muncim puţin.

În România, în prezent, zilele libere sunt 1şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun.  Membrii cultelor religioase legale au în plus câte două zile libere pentru fiecare dintre cele două mari sărbători religioase anuale, Paştele şi Crăciunul. Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile după Paşti.

Organizare deficitară

Ilie Şerbănescu, analist economic, consideră că productivitatea scăzută a muncii în România nu trebuie corelată obligatoriu cu numărul de ore petrecute la locul de muncă: „Productivitatea muncii este scăzută pentru că nu avem o tehnologie bine pusă la punct şi există o proastă organizare a muncii. Apoi, noi, românii, nu excelăm la capitolul hărnicie”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite