Românii din Spania care muncesc în sectoare necalificate îşi pierd competenţele profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din Spania au calificările necesare şi posibilităţi reale de a se incorpora pe piaţa muncii din Spania, însă mulţi şi-au pierdut competenţele şi abilităţile profesionale ca urmare a faptului că au muncit la început în sectoare necalificate, crede Elsa Saleme, de la Asociaţia pentru integrarea profesioniştilor imigranţi (Inproin).

CITEŞTE ŞI:

Guvernul Spaniei nu susţine plecarea străinilor din ţară, chiar dacă e criză, dă asigurări ministrul muncii


“Românii au multe dificultăţi în a se insera pe piaţa muncii spaniolă”, a remarcat Elsa Saleme citată de Agerpres cu ocazia organizării, marţi seară, la Centrul Hispano-Român din Alcala de Henares, a unui atelier informativ cu privire la echivalarea studiilor şi calificărilor.

“Au calificările necesare, au posibilităţi reale de inserţie pe piaţa muncii spaniole, însă cum mulţi - şi mai ales femeile - au venit în Spania să muncească într-un sector de activitate necalificat, se observă pierderi de competenţe şi abilităţi profesionale”, explică ea. Ea a completat că dacă românii au activat pe o piaţă necalificată a muncii, au ajuns să piardă ceea ce ştiau deja.

Cinci ani de experienţă pentru a munci ca infirmieră

Ea a dat ca exemplu cazul unei românce venite marţi seara la atelierul organizat de CEPI, care nu poate munci ca infirmieră, pentru că Ministerul spaniol al Sănătăţii îi cere cinci ani de experienţă, în ultimii cinci ani, iar ea nu se poate folosi de practica de şase ani din România, pentru că în ultimii patru ani a muncit în Spania în alt domeniu, necalificat.

“Oamenii sunt foarte interesaţi să intre pe piaţa muncii de aici cu o profesie”, a constatat Elsa Saleme, însă “se observă mari lipsuri în ce priveşte cunoaşterea procesului necesar îndeplinirii formalităţilor, care îi împiedică să-şi atingă obiectivele”. Fie au început formalităţile pentru echivalarea studiilor şi calificărilor într-o manieră confuză, fie pur şi simplu au greşit, ori le lipsesc unele documente necesare omologărilor. Mai mult, observă responsabila spaniolă, “există confuzie şi referitor la diferenţele dintre sistemele de învăţământ” din Spania şi România. Ea i-a sfătuit pe români să informeze tot timpul pentru a putea face faţă cerinţelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite