Românii din Spania câştigă, în medie, 1.000 de euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul minim pe care îl poate plăti un angajator salariatului său este stabilit prin lege, dar poate să difere în funcţie de provincie. Veniturile salariale ale compatrioţilor care lucrează în Spania sunt reglementate de Contracte Colective de Muncă, elaborate pe domenii de activitate, la nivel naţional.

Românii care lucrează în Spania au drepturi diferite, inclusiv salariale, în funcţie de domeniul de activitate în care sunt încadraţi.

Pentru fiecare sector de activitate există câte un contract colectiv de muncă, la nivel naţional, care stabileşte limita minimă a salariilor muncitorilor din sectorul respectiv.

Dacă un angajator plăteşte un salariu mai mic decât această sumă minimă, intră sub incidenţa legii. În general, salariile pe care le primesc angajaţii sunt chiar sumele minime prevăzute la nivel naţional pentru meseria respectivă.

Fiecare dintre cele 17 comunităţi autonome ale Spaniei are dreptul să-şi elaboreze propriile contracte colective de muncă, însă, în niciun caz,  prevederile acestora nu vor putea fi mai restrictive decât cele stabilite la nivel naţional, putându-se modifica doar în favoarea angajaţilor.

Cei mai mulţi,  în construcţii

La nivel naţional, un român care lucrează ca muncitor în agricultură câştigă aproximativ 863 de euro pe lună,primind 12 salarii, iar un cioban, 972.

Angajaţii marilor depozite sau cei care lucrează în sectorul logistică au un salariu de 969 de euro, în cazul muncitorilor, şi 1.058 de euro, în cazul şefilor de echipă. Numeroşi români care lucrează ca muncitori în construcţii şi în fabricile de ceramică obţin minim 1.035 de euro, iar şefii de echipă, 1.090.

Ospătarii şi bucătarii români din Castellon, conform contractului colectiv de muncă semnat la nivelul provinciei, câştigă în jur de 1.000 de euro lunar. Ajutorul de bucătar sau de ospătar primeşte 960 de euro.

Un medic dintr-un azil de bătrâni este retribuit cu suma de 1.565 de euro, iar un îngrijitor sau infirmier, cu 1.000 de euro.Cele mai mici venituri le au menajerele, care primesc salariul minim pe economie, 681 de euro pe lună.

Criza locurilor de muncă

Criza economică a afectat puternic Spania. În prezent, numărul şomerilor depăşeşte 3.500.000 de persoane.
Cei mai afectaţi sunt cei care lucrau în construcţii, în transporturi, alimentaţie publică, servicii, industria auto şi în fabricile de ceramică. La începutul anului, rata şomajului din Spania era de 13, 9%.

Salariul mediu lunar: 1.783 de euro

Salariul minim pe economie este de 728 de euro brut pe lună, ceea ce reprezintă un venit net de 681 de euro. Salariul mediu a crescut cu 4% faţă de 2008, ajungând la 1.756 de euro, chiar şi în condiţiile crizei economice care afectează ţara.

Salarii medii în Spania şi România


Domeniu:    Spania    România

Industrie:    1.990 euro    284 euro
Restaurante şi hoteluri    1.727 euro    178 euro
Construcţii:    1.580 euro    255 euro
Sănătate:    3.000 euro    339 euro
Bănci:    2.858 euro    685 euro
Administraţie Publică:    1.950 euro    472 euro

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite