Românii din Spania şi Italia se revoltă: "Părinţii noştri au pensii de 300 de lei! Ne e greu să-i întreţinem!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compatrioţii noştri din străinătate urmăresc cu îngrijorare situaţia din România, acolo unde foarte mulţi dintre ei au încă rude şi prieteni.

Deciziile luate la Bucureşti îi privesc direct pe cei aproape 2 milioane de români care trăiesc, în prezent, în cele două ţări. Pensii mai mici pentru părinţii de acasă înseamnă pentru ei mai mulţi bani de trimis acasă, pentru a-şi întreţine familiile.

Românii din Spania şi Italia sunt nemulțumiți de măsurile privind reducerea fondului de salarii din sistemul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

"Mi-au zis de acasă, aseară. Mama mea are o pensie de 300 de lei. Locuiește la Piatra Neamț și dacă nu i-aș trimite eu bani de aici, ar ieși în stradă la cerșit”, spune Liliana Ganciu, 43 de ani, menajeră în casa unei familii de bătrâni din Roma. "Mă uit la persoanele de care am eu grijă. Pensiile lor, cumulate, ajung la 2.000 de euro. Nu sunt bogați, dar din banii aceștia își pot permite să plătească și o menajeră”, explică femeia.

Citeşte şi:

Cum se descurcă o familie de şomeri români în Spania?

“Nici plătită dublu nu aş munci în România”

Avem cu 9% mai mulţi români în Spania

Numărul oficial al românilor din Italia este de 953.000

Întrebată dacă dorește să se întoarcă în România, Liliana răspunde cu tristețe: ”Pe zi ce trece, mă conving tot mai mult că noi, românii din străinătate, nu mai avem motive să ne întoarcem în țară. Nu mai avem la ce, deoarece locurile de muncă și casele vor fi un lux peste câțiva ani”.

"50 de euro se câștigă într-o zi în Italia"

”Eu n-am vrut să plec din țară pentru nimic în lume, însă ceea ce se întâmplă la noi de ceva timp, nedreptățile vis-a-vis de veniturile oamenilor săraci, corecți, care muncesc, asta m-a determinat să plec totuși de acasă”, spune și Filip Damaschin, 41 de ani, originar din Maramureș, stabilit de șase luni la Salerno, în sudul Italiei. "La Arad, pe șantier, unde lucram, câștigam 50 de euro pe săptămână. Aici, în Italia, în condiții mult mai lejere, câștig 50 de euro pe zi. Eu nu mai reușeam în România să-mi plătesc rata la bancă, 110 lei", mai spune Damaschin, muncitor în construcții.

"Tot timpul plătesc cei săraci"

"Plătesc tot timpul cei mai săraci, cei care practic trăiesc de la un salariu la altul. Asta nu va face decât să aducă mai multă sărăcie în țară, iar foarte mulți dintre ei vor pleca în străinătate", este de părere Iulian Manta, sindicalist la Federaţia Naţională a Muncitorilor din Construcţii şi Industria Lemnului din Italia (FENEAL).

Din experienţa proprie, Mantea spune că a observat cum mulţi dintre românii care s-au întors în țară pentru a-și face case sau pentru a investi, au revenit în cele din urmă în Peninsulă

"Români din Italia care să plece în România, pe vremurile astea? Nu cred că mai există așa ceva!” exclamă cu convingere sindicalistul român.

Citeşte şi:

În Spania sunt 1,3 milioane de familii cu toţi membrii în şomaj

Cu 27% mai mulţi şomeri vor sã lucreze în strãinãtate

Italia a depăşit cota de două milioane de şomeri

Italia: Ajutor de şomaj de 1.000 de euro

Ajutorul mediu de șomaj variază, în Italia, în funcţie de perioada lucrată şi de ultimele salarii primite, între 800 și 1.000 de euro. Pensia medie obținută la 65 de ani de bărbați și la 60 de ani de femei, în funcție de vechime, pleacă de la 1.000 de euro în sus.

Spania: Ajutor suplimentar pentru persoanele fără venituri

În ciuda crizei economice, care afectează mult mai profund Spania decât alte ţări din zona euro, românii din Peninsula Iberică sunt circumspecţi în ceea ce priveşte şansele de a reveni în România în viitorul apropiat. După ultimele ştiri primite din România, mulţi dintre cei care se gândeau să pună capăt vieţii printre străini s-au răzgândit.

În Spania, un român care a lucrat cu forme legale, rămas fără loc de muncă, poate încasa, ca indemnizaţie de şomaj, între 492,08 euro şi 1389,99 euro pe lună, în funcţie de numărul de copii aflaţi în întreţinere şi de perioada în care a cotizat la Asigurările Sociale. În medie, şomerul din Spania poate încasa, pe durata a cel mult doi ani de zile, aproximativ 800 de euro pe lună.

În plus, din 2009, guvernul spaniol a introdus o măsură de urgenţă, prin care se acordă fiecărui cetăţean, rezident legal, o indemnizaţie de 426 de euro pe lună dacă acesta nu are nicio sursă de venit şi şi-a epuizat ajutoarele de la stat. Singura condiţie de acordare a acestui ajutor este ca şomajul în Spania să se menţină peste pragul de 17%.

Mulţi dintre românii care au adunat deja ani buni de muncă în Spania îşi propun să rămână aici până când vor ieşi la pensie. În 2009, pensia medie pentru limită de vârstă era de 852,75 euro, iar valoarea medie cumulată pentru toate tipurile de pensii (de boală, de limită de vârstă sau de văduvie) era de 754,80 de euro.

În aceste condiţii este de înţeles de ce mulţi dintre compatrioţii noştri nu vor să se întoarcă acasă. Mai ales după ce au aflat ultimele măsuri luate de către guvernul de la Bucureşti.

"Mai bine şomer aici"

"Mai bine şomer în Spania decât sclav în România", spune cu năduf Nicolae Străjean (44 de ani). Acesta, arădean la origine, se află în Spania din 2001 şi a cumulat deja 7 ani de muncă cu forme legale. Acum, atelierul auto din Valencia la care lucra l-a trimis în şomaj, dar spune că cei puţin peste 800 de euro pe care îi încasează ca indemnizaţie de şomaj îi sunt suficienţi. "Soţia încă lucrează cu ora prin casele spaniolilor. A mai scăzut preţul, dar chiar şi aşa ne descurcăm cu banii. Ce să caut în România? Îşi va reveni Spania odată şi odată, că doar nu o ţine criza asta o viaţă", a mai spus, dându-şi curaj, Nicolae.

Nici Daniel, de 36 de ani, din Ploieşti, nu are de gând să plece, chiar dacă trăieşte doar din ajutorul de 426 de euro oferit de statul spaniol. "Mai reduc din cheltuieli, ce să fac? Am terminat-o cu ieşitul în oraş, am rărit telefoanele acasă... Asta e! Dar eu în România nu mă întorc. Am auzit că oricum Spania începe să-şi revină", a explicat Daniel, care trăieşte cu încă trei prieteni, toţi români, în chirie, la Castellon.

Maria, originară din Suceava, este bucătăreasă şi are 50 de ani. Munceşte de 10 ani, cu forme legale, într-un restaurant de la Madrid. Înainte, îşi mai suplimenta veniturile făcând şi curăţenie, cu ora, prin casele spaniolilor. Acum a rămas doar cu slujba de la bucătărie. Câştigă în jur de 1.000 de euro, cu tot cu orele suplimentare, dar este mulţumită: "Am pus bani deoparte, în anii ăştia... Mă descurc. Nu vedeţi că alţii au rămas fără loc de muncă? Soţul e bolnav, nu lucrează, dar ne descurcăm, că noi nici nu avem cine ştie ce nevoi. Şi dacă mă ajută Dumnezeu, sper să ies la pensie aici în Spania, apoi mă duc acasă, să-mi trăiesc bătrâneţile la căsuţa mea".



Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite