Românii culeg cireşe pentru David Beckham şi Jacques Chirac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cireaşă costă un euro şi jumătate, iar un kilogram se vinde, în medie, cu 120 de euro Primul kilogram de cireşe, recoltat în acest an în data de 12 martie, s-a vândut la licitaţia

O cireaşă costă un euro şi jumătate, iar un kilogram se vinde, în medie, cu 120 de euro

Primul kilogram de cireşe, recoltat în acest an în data de 12 martie, s-a vândut la licitaţia organizată de eBay, pe internet, cu 620 de euro. A fost cumpărat de ONG Sonrisas de Bombay. Livezile se află în apropierea localităţii Lleida, provincia Tarragona, iar dintre angajaţii firmei face parte şi un grup de români, care a participat, anul acesta, la culesul cireşelor.

Denumite şi "aur roşu", cireşele "Cherrish Glamour" nu sunt pentru toate buzunarele. Un singur fruct ajunge să coste un euro şi jumătate. Primul kilogram cules este cel mai scump, anul acesta fiind cumpărat cu 620 de euro de ONG Sonrisas de Bombay, prin licitaţie. În restul perioadei de recoltare, cireşele se vând cu aproximativ 120 de euro kilogramul.

Preţul piperat al acestor fructe se datorează, în primul rând, perioadei în care sunt culese, martie-aprilie, fiind singurele care se găsesc pe piaţă la această dată. Cireşele sunt de mărimea unei monede de doi euro. Livezile se întind pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi, în apropierea localităţii Lleida, provincia Tarragona.

"Investiţia totală ajunge la aproximativ 450.000 de euro", spune Oscar Ortiz, director comercial la firma Sat Edoa. "Preţul kilogramului de cireşe este stabilit de către firma producătoare cu o lună înainte de cules, primele cireşe fiind cele mai scumpe, iar ultimele recoltate, cele mai ieftine", adaugă Oscar Ortiz.
Cireşii sunt supuşi unor selecţii şi tratamente speciale, astfel că produc fructe primăvara, când nicăieri în lume nu se recoltează cireşe.

Salarii lunare de 1.500 de euro

Anul acesta, 20 de persoane, printre care şi un grup de români, au îngrijit pomii şi au cules cele mai scumpe cireşe din lume, în timp ce alţi 15 angajaţi au ambalat fructele. Orarul de lucru al muncitorilor a fost de opt ore pe zi, iar salariile, în jur de 1.500 de euro. Oscar Ortiz a realizat o selecţie de personal la începutul anului, alegându-şi, "pe sprânceană", oamenii care urmau să culeagă "aurul roşu". "Îmi selectez cu foarte mare atenţie personalul, iar cu românii mi-a plăcut mereu să lucrez, deoarece sunt serioşi şi pricepuţi", afirmă directorul comercial al companiei.

Românul Ioan Dumitru, din Lleida, culege în fiecare an cireşe pentru Sat Edoa. "Indiferent ce am de muncă în acea perioadă, las totul şi vin la preselecţia de personal pe care o face firma. Îmi convin salariul şi orarul, iar angajatorul ne tratează cu respect", spune românul.

"În acest an, recoltarea cireşelor s-a făcut între 12 martie şi 28 aprilie şi am reuşit să vindem 65.000 de kilograme de fructe, destinate celor mai pretenţioase papile gustative din lume", completează Oscar Ortiz. Cireşele Glamour se vând în cantităţi foarte mici, la fel ca şi caviarul.

Sunt exportate în Anglia, Franţa, Italia, Belgia, Olanda, Germania, Irlanda, Suedia şi Rusia. Printre celebrităţile care cumpără an de an aceste fructe se numără şi fotbalistul David Beckam, politicianul francez Jacques Chirac sau creatorul de modă Giorgio Armani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite